Autoroolis olnud Reet Linna kokkupuutest politseiga: tuli noor naispolitseinik ja hakkas nagu ründama (21)

Getter Trumsi
, tegevtoimetaja
Copy
Saatejuht Reet Linna.
Saatejuht Reet Linna. Foto: Kaader ETV saatest

Armastatud saatejuht Reet Linna tegi endale juhiload juba 70ndate keskel. Just auto juhtimise teemal võttis Linna sõna selle nädala «Impulsi» saates, kus lahati eakate autojuhtide küsimust. Linna tõdes, et ühtegi õnnetust ta 50 aasta jooksul ise põhjustanud ei ole, kuid politseinik on ta kinni pidanud ja väidetavalt ütles talle: «Te sõitsite ebakindlalt!»

ETV saade «Impulss» arutas sel nädalal probleemi, mis puudutab kümneid tuhandeid eestlasi. Nimelt käsitleti eakaid autojuhte, keda on Eestis praegu umbes 30 000.

Teema algatati seoses möödunud aasta mais Tartus aset leidnud juhtumiga, kus 83-aastane autojuht sõitis ülekäigurajal otsa lapsevankriga liikunud emale. Imik lapsevankris suri hiljem saadud vigastustesse. 

Palju pahameelt tekitas traagilise sündmuse järel asjaolu, et politsei ei saanud 83-aastaselt juhilt võtta lube, et takistada ilmselgelt ohtlikul juhil liiklusesse naasmist. Elu24 vahendas mõned kuud pärast traagilist õnnetust, et imiku surmaga lõppenud õnnetuse põhjustaja oleks peaaegu põhjustanud teisegi õnnetuse. 

Enne kui alustati tõsisemat diskussiooni teemal «Surmani roolis», vestles «Impulsi» saatejuht Anna Pihl oma kolleegi Reet Linnaga.

Saatejuht Reet Linna, kes tähistab juuni alguses oma 80. sünnipäeva, on tänaseks autoga sõitnud juba 50 aastat. «Esimesed aastad olid arglikumad liikluses, võib-olla tähelepanu oli üle võlli, aga aegadega on see paremaks läinud. Ma ei saa öelda, et ma olen see inimene, kes jalgu jääb liikluses.»

Mitmekümne aasta jooksul ei ole Linna ühtegi avariid ise põhjustanud, kuid korra on ta teel kokku põrganud põdraga. «Päris hull, see on peaaegu farss. Ma käisin esinemas jahihooaja lõpetamisel ja tulin tagasi ning see oli kuskil enne keskööd Imavere juures,» kirjeldas Linna õnnetust, mis juhtus vähemalt kümme aastat tagasi.

Põdrakarjast viimane põder jooksis üle Linna auto esiklaasi. «Põder veeres üle kapoti, kõrvalklaas oli läinud, aga kohe tuli teine auto vastu, kust inimesed tulid appi, kutsusid politsei ja ütlesid, et mulle on nagu uus elu antud. Sellest ajast peale ei julge ma öösel väga enam sõita.»

Korra sõitis alkoholijoobes juht Linna autole Pirital ka külje pealt sisse. «Mul tegelikult on vedanud, mul tõesti on vedanud.»

Enda sõitmise kohta tõdes Linna, et tema arvates on tema reaktsioonikiirus täiesti normaalne. Eaka autojuhina on Linnal olnud aga negatiivseid kogemusi: «Ühest küljest ma ütleksin, et eakad autojuhid, [...] nad on tegelikult palju hoolikamad sõitjad. Võib-olla tegelikult palju hoolikamad ja aeglasemad, kui peaks olema. Näiteks mina sõidan Pirita teel oma reas ja normaalse kiirusega, kui näen, kuidas tuleb mingi tütarlaps. Just üks päev oli, et üks tibi tuli mööda – peaaegu keskmist sõrme näitas mulle, pani minust vähemalt kuuekümnega mööda, otsekui oleksin hoidnud liiklust kinni.»

«Tegelikult sõitsin ma õige kiirusega.» 

Korra on politsei ka Linna kinni pidanud. Seda aasta lõpus, kui maa oli veel kuiv ja talvest ei olnud mingeid märke. «Tuli naispolitseinik, noor, ma lasin akna alla,» kirjeldas Linna ja tsiteeris politseinikku: ««Te sõitsite ebakindlalt!» Ma ei saanud aru, mis ta tahab. «Mis te tegite? Kas te sõite midagi? Kas te kuulasite raadiot? Kas te rääkisite telefoniga?» Ja hakkas nagu ründama.»

«Ma olin ähmi täis, ma ei teinud tõesti midagi, võib-olla ma keerasin korra pead,» nentis Linna, tunnistades, et ehk siis tõesti auto väikese nõksu tegi. 

Politseinik palus Linna lube, lasi saatejuhil ka puhuda: «Ja kui see kõik oli lõppenud, siis ta isegi ei vabandanud, et kõik on korras. [...] Siis ma tundsin, et selle vanema inimese alla vajutamine oli.»

Alles hiljuti kohustusliku tervisekontrolli läbinud Linna usub, et tema võib veel sõita vähemalt viis aastat. «Ei maksa diskrimineerida vanemaid inimesi, loomulikult on erinevaid, [...] ma olen veendunud, et ka siin seltskonnas on inimesi, kes veel sõidavad ja väga hästi.»

Vaata täispikka «Impulsi» saadet eakatest autojuhtidest SIIT:

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles