Richard Clayderman musitseerib õrnemale soole

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Clayderman esineb Estonia kontserdisaalis 8. märtsil.
Richard Clayderman esineb Estonia kontserdisaalis 8. märtsil. Foto: www.clayderman.co.uk

Naistepäeval, 8. märtsil esineb Estonia kontserdisaalis ilmakuulus Prantsuse pianist ja interpreet Richard Clayderman.

Guinnessi rekordite raamatu väitel on Clayderman maailma menukaim pianist, tema albumeid on maailmas müüdud enam kui 85 miljonit, müüdud piraatplaatide hulk küündivat 30 miljonini.

Clayderman sündis 28. detsembril 1953 Pariisis. Kuueaastaselt oskas Richard noodist mängida kui tahes keerukat muusikapala, 12aastaselt astus ta aga Pariisi konservatooriumisse.

Maineka kooli vilistlasena olnuks tal kukepea lõigata loorbereid klassikalise kontsertpianistina, ent Clayderman valis oma tee: tema mängulaad ei mahu ühegi konkreetse žanri raamidesse, vaid balansseerib mitme muusikastiili piiril, klassikast kerge džässini.

Asjatundjate arvates on Clayderman teinud klaveri kui instrumendi populariseerimiseks kogu maailmas rohkem kui ükskõik kes teine, kaasa arvatud Beethoven.

Oma repertuaari abil on Clayderman loonud uue romantilise stiili, mis ühildab klassika ja popmuusika.

Eelkõige hinnatakse Claydermani siiski romantiliste meeleolude meistriks. Mitte asjata ei kutsuta teda romantika printsiks - selle tiitli andis talle Nancy Reagan.

Legend räägib, et nii nimetas presidendiproua Claydermani pärast seda, kui oli kuulnud noort pianisti 1980. aastal New Yorgis ühel heategevusõhtul.

„Ilmselt pidas ta silmas minu muusikastiili, minu emotsioone ja tundeid," on seda aunimetust kommenteerinud meister ise.

Clayderman ei hoia oma talenti vaka all. Peale juba mainitud rekordilise plaadimüügi äratab aukartust maestro esinemiste hulk: 30 aastat väldanud karjääri jooksul on ta andnud vähemalt 1800 kontserti, tema kulajate arv neil kokku küündivat viie miljonini, suurima publikuarvuga esinemised on Claydermanil olnud Jaapanis Tokyos Korakueni pesapallistaadionil ja Hiinas Kunmingis Tuodongi spordikeskuses - mõlemas kogunes klaverivirtuoosi kuulama 40 000 inimest.

Pianisti senist karjääri kaunistavad 340 kuld- ja plaatinaplaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles