Peaminister Kaja Kallas lapsevanema rollist: mul on tohutud süümepiinad, kas olen piisavalt olemas (21)

Elu24
Copy
Kaja Kallas  «Hommik Anuga» saates.
Kaja Kallas «Hommik Anuga» saates. Foto: Kuvatõmmis ETV saatest

«Muidugi me teeme vigu ja nendest vigadest me ainult õpime,» nentis peaminister Kaja Kallas «Hommik Anuga» saates, kui temalt küsiti kõmulise intervjuu kohta, mis ta andis vahetult pärast idavedude skandaali puhkemist.

31. märtsil ETVs eetris olnud «Hommik Anuga» saates istus külalisena diivanile peaminister Kaja Kallas. Kohe intervjuu alguses tuli juttu sellest, kuidas Kallas suhtub naljadesse, mida näiteks koomikud tema kohta teevad. 

«Kas sinu üle tehakse palju nalja? Kas sa tunned vahel, et mõni nali riivab?» küsis saatejuht Anu Välba. 

«Enda üle peab oskama ka naerda,» vastas Kallas ja jätkas: «Minu meelest Niinemets, Kalmet, Kall, nad on kõik väga andekad. Nende naljad ei ületa minu meelest kunagi seda hea maitse piiri, need on tõesti väga andekad.»

Siis tuli jutuks kriitika, mida peaministri aadressil tehakse. Välba tõstis esile aga kriitikat, mis käib Kallase pereelu kohta: «Sind on küll kritiseeritud selle eest, et sa töötad pühapäeva hommikuti ja selle eest, et sa ei tööta pühapäeva hommikuti. Siis selle eest, et sa veedad oma päevi, nädalavahetust perega, ja siis selle eest, et sa ei veeda nädalavahetust perega. Kuidas siis see tasakaal neljandal peaministri aastal kaldunud on?»

Valitsuse pressikonverents. Pildil peaminister Kaja Kallas (RE).
Valitsuse pressikonverents. Pildil peaminister Kaja Kallas (RE). Foto: Tairo Lutter

Peaminister tõdes, et viimase kahe kuu jooksul ei ole tal olnud ühtegi nädalavahetust, kus ta ei oleks pidanud tööd tegema. «Ja muidugi see väsitab tegelikult. Peaks ikka olema ka selliseid nädalavahetusi, kus sa saad lihtsalt magada ja sul ei ole ühtegi kohustust.»

Välba tahtis ka teada, kui nõudlik on Kallas emana, kellel on 12-aastane poeg. «Ma olen pigem nõudlik ema ja kohati eks mul on, nagu kõikidel emadel, tohutud süümepiinad, kas ma olen piisavalt olemas.»

Muidugi tuli jutuks ka Kallase peaministri amet ja Välba küsis, mis poliitikut selle ameti juures võlub. «Poliitikuna sa tegelikult pead otsustama ja alati, kui sa otsustad, on need, kellele see otsus meeldib ja need, kellele ei meeldi. [...] Sina, teades neid asju, mida sa tead, mõeldes riigi jätkusuutlikkusele, sa tead, et see on õige otsus Eesti jaoks teha. Nüüd on küsimus, kas sul on julgus võtta vastu see pahameel ja teha seda, mis on õige, või sa lähed kergema vastupanu teed ja teed seda, mis on populaarne.»

Küsimusele, kas Kallase ja erakonna reitingutele sai kahjulikuks idavedude skandaal, vastas peaminister eitavalt: «See (reitingute langus – toim) sai ikka alguse sellest, kui me pidime tegema riigieelarvet ja riigi eelarvestrateegiat ning tulime välja ebapopulaarse otsusega, et me oleme sunnitud tõstma makse.»

Kaja Kallas pressikonverentsil.
Kaja Kallas pressikonverentsil. Foto: Konstantin Sednev

«Paraku mina olen olnud see eeskõneleja ja miks me seda peame tegema ja muidugi, see, et ma olin infotunnis vastanud konkreetsele küsimusele, mis puudutas 2023. aasta eelarvet, et maksud sellega ei tõuse, [...] siis loomulikult seda kõike saab kasutada minu vastu,» märkis Kallas.

«Ja noh, ma saan sellest pahameelest aru, ega mulle ka ei meeldi maksutõusud. Ei meeldi, aga veel vähem meeldib mulle see, kui see sõda siia jõuab ja me peame tegema neid samme, et see sõda siia ei jõuaks. See nõuab pingutust meilt kõigilt.»

Pärast seda viis Välba teema uuesti idavedude skandaalile ja viitas intervjuule, mis Kallas vahetult pärast skandaali teket andis. Peaminister tõdes, et ta ei ole ise seda intervjuud näinud. «Ma teadsin, et see oli väga halb. [...] Muidugi me teeme vigu ja nendest vigadest me ainult õpime,» ütles Kallas. 

Peaminister sõnas veidi hiljem, et tal on ka kahetsusi: «Põhiline etteheide poliitikutele on see, et te olete robotid. Inimesed ei räägi nii, kõik on kalkuleeritud. Ja on ju tõsi, et inimene teeb nalja, inimene reageerib, inimesel on emotsioonid. Mina olen täpselt samasugune inimene, vahel naljad õnnestuvad, vahel ei õnnestu. Muidugi olen kahetsenud, et mingid asjad oleks võinud jätta ütlemata.»

Muu seas nentis Kallas, et aastatega on tal poliitikuna kasvanud paksem nahk. «Alguses ma elasin seda kõike väga üle, mida aeg edasi, seda rohkem sa saad aru, et sa ei võta seda enam nii isiklikult, see on töö osa. Aga, kas ma saan öelda, et see kõik mulle korda ei lähe, kindlasti mitte. Lihtsalt tuleb seda eristada, et on mingid asjad, mis on mõeldud selleks, et sulle haiget teha.»

Vaata täispikka intervjuud Kaja Kallasega SIIT. 

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles