Venemaal tekkis skandaal Stalini pildiga märkmike ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jossif Stalini pildiga kirjutusblokk
Jossif Stalini pildiga kirjutusblokk Foto: SCANPIX

Venemaal tekkis skandaal Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini piltidega märkmike ja kirjutusblokkide ümber.

Inimõigusaktivistid ja ajaloolased hoiatasid, et koolilaste jaoks mõeldud märkmikud võivad neile anda Stalinist pildi kui positiivsest riigijuhist, edastab Itar-Tass.

Skandaalsed märkmikud ja kirjutusblokid jõudsid Venemaal müügile selle nädala alguses. Osades paikades on nad nii populaarsed, et on läbi müüdud. Näiteks Moskvas asuvas koolitarvete kaupluses müüdi need ühe päevaga läbi.

Venemaa haridusminister Andrei Furšenko mõistis Stalini pildiga tooted hukka, kuid ta ei saa keelata nende müüki ja reklaami.

Venemaal suhtutakse aastatel 1922 – 1953 Nüukogude Liidu diktaatoriks olnud Jossif Stalinisse kaheti. Tema ostuste tagajärjel hukkus kaheksa miljonit inimest, kuid samas ülistatakse teda selle eest, et viis riigi Teises maailmasõjas võidule ning tegi Nõukogude Liidust suurriigi.

Stalini pildiga märkmikud on osa märkmikesarjast, millel on kuulsad venelased. Märkmike kaanel on pilt, millel Stalin on vormis.

«Kui lapsed näevad sõjaväevormis Stalinit, võivad nad hakata teda kangelaseks pidama. Stalini pildi panemine on sama, kui paneks Adolf Hitleri ja haakristi,» sõnas ajaloolane ja ajakirjanik Nikolai Svanidze.

Märkmikud välja andnud kirjastus kaitses end, et Stalin oli 20. sajandi üks suurkujusid. Samas rõhutati, et märkmike tagaküljel on üles loetletud nii Stalini julmused kui heateod.

Venemaal on alates Vladimir Putini võimuletulekust 2000. aastal hakatud Stalinisse varasemast leebemalt suhtuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles