ASJA UURIB 120 POLITSEINIKKU Skandaal Suurbritannias: sajad lähedased võisid saada vale kremeeritu

Inna-Katrin Hein
Copy
Briti politsei otsis 13. märtsil 2024 Hullis läbi matusebüroo Legacy Independent Funeral Directors, mida kahtlustatakse surnukehade hoidmise reeglite eiramises ja lahkunute peredele mitte nende lähedase, vaid kellegi teise tuha andmises.
Briti politsei otsis 13. märtsil 2024 Hullis läbi matusebüroo Legacy Independent Funeral Directors, mida kahtlustatakse surnukehade hoidmise reeglite eiramises ja lahkunute peredele mitte nende lähedase, vaid kellegi teise tuha andmises. Foto: PAUL ELLIS / AFP / Scanpix

Briti politsei uurib matuste ja tuhastamistega seotud juhtumeid, milles sajad perekonnad võisid saada mitte oma lähedase lahkunu tuha, vaid kellegi teise oma.

Sky Newsi andmetel töötab juhtumi kallal 120 politseinikku, mis näitab uurimise ulatust.

Politsei pidas 10. märtsil kinni 46-aastase mehe ja 23-aastase naise, keda kahtlustatakse seadusliku ja korraliku matmise takistamises. Neid kahtlustatakse ka kelmuses.

Politsei viis uurimisaluse matusefirma Legacy Independent Funeral Directors kontoritest Hulli ülikooli tuvastamiseks 35 surnukeha. Lisaks leiti kontoritest inimtuhka. Politsei teatel on nad juhtumiga seoses saanud tuhatkond kõnet.

Briti politsei otsis 13. märtsil 2024 Hullis läbi matusebüroo Legacy Independent Funeral Directors, mida kahtlustatakse surnukehade hoidmise reeglite eiramises ja lahkunute peredele mitte nende lähedase, vaid kellegi teise tuha andmises
Briti politsei otsis 13. märtsil 2024 Hullis läbi matusebüroo Legacy Independent Funeral Directors, mida kahtlustatakse surnukehade hoidmise reeglite eiramises ja lahkunute peredele mitte nende lähedase, vaid kellegi teise tuha andmises Foto: PAUL ELLIS / AFP/Scanpix

«Mul pole sõnu,» kirjeldas Emma Osbourne, kes võis saada vale tuha, oma tundeid ajakirjanikele.

Politsei ütles leinavale Osbourne'ile, et tema kasuisa surnukeha võis olla üks politsei poolt konfiskeeritutest. Kasuisa «tuha» oli perekond firmalt kätte saanud juba kuu aega varem.

Ka mitmed teised on teatanud sarnastest kogemustest. Leila Parker-Poland ütles, et matusebüroost ei leitud ta ema tuhka kohe, kui ta sellele järele tuli, ja see tekitas temas kahtlust. Parker-Polandi sõnul hoiti ta isa surnukeha nädalaid ruumis, mis ei olnud jahe ja surnukeha lagunes.

Väljaande Daily Mail andmetel on matusefirma olnud kaks aastat majandusliku krahhi äärel. Ettevõte pole oma arveid tasunud ja saanud selle kohta mitmeid hoiatusi.

2010. aastal asutatud perefirmat juhib Robert Bush ja palgal on tema tütar Saskya Bush.

Alates 2022. aastast on matusbürood hoiatatud likvideerimise ja võlausaldajate teavitamise eest, kui ettevõte ei suuda oma rahalisi kohustusi täita.

Matusebüroo Legacy Independent Funeral Directors kontorid asuvad Ühendkuningriigis Leedsi piirkonnas Kingston upon Hullis ja Beverleys.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles