ELU25 Juku-Kalle Raid: Paavst on justkui loomaarst dr Dolittle, kes salaja loomi sööb (4)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Uuendatud 13. märts 2024, 19:48
Copy
Juku-Kalle raamaturiiuli ees, kus leidub ka teos lihamaiast loomasõbrast
Juku-Kalle raamaturiiuli ees, kus leidub ka teos lihamaiast loomasõbrast Foto: Eleri Muhkel

Paavst Fransiscuse arusaamatult napakas avaldus, kus ta kutsus sõna otseses mõttes ukrainlasi venelastele alla andma, tekitas paksu verd kogu maailmas. Õigustatult. Paavst on ennast ise kuulutanud kahepalgeliseks susijaks, kes on varemgi Venemaa imperialismi õigustanud, kirjutab Juku-Kalle Raid.

Kui paavst Fransiscuse üleskutse Ukrainale anda loobumisvõit Putini hakklihamasinale ja soigumine valgest lipust, mida Ukraina Venemaa suunas lehvitada võiks (sest need kes alla annavad, on tugevamad, seletas kirikupea küüniliselt) raketina rahvusvahelisse uudiskünisesse lendas, meenus mulle kõigepealt kohe Joel Steinfeldt ning kohe seejärel loomaarst doktor Dolittle. 

Ma pesen oma hambaid verega

Ei, ma ei pajata siin katoliiklikest paralleelidest, kus täiskasvanud katoliku vaimulikel on aegajalt kange isu noorte poistega nahistada ja neid kusagil käärkambris näppida, vaid meelde tuli hoopis Steinfeldti ansambel Kooma ja lugu "Ma pesen oma hambaid verega".

Nüüd aga on oma pühasid valgeid hambaid asunud verega pesema ka Rooma Paavst Fransiscus.

Kuulake seda lugu, riputan ta siia üles.

Väga hea pala, 1970ndate aastate esimene pool ning suhtumine sülitab selgelt nõukogude riigile näkku. Vähemalt mulle mõjub "Ma pesen oma hambaid verega" šokeerivalt julge ja sirgjoonelisena. Raju punk enne igasuguse pungi olemasolu.

Nüüd aga on oma pühasid valgeid hambaid asunud verega pesema ka Rooma Paavst Fransiscus. Ukrainlaste verega.

Paavst kaitseb vene suurriiki juba mitmendat korda

Sest kuidas muudmoodi tema avaldust seletada? Putin tegeleb avaliku genotsiidiga, Venemaa hakklihamasinas on hukkunud kümned ja kümned tuhanded ukrainlased, naised, lapsed ja sõdurid, aga paavst soovitab sellele kõigele sülitada, unustada oma vabaduse kaitsjad ja süütult hukkunud ning meisterdada valmis hoopis üks tore valge rahukook.

Ikka nii, et Putin ennast võitjapositsioonilt leiaks ja seda magusat kooki hammustada saaks. Kui me räägime teinekord rohepesust, siis veelkord: paavst tegeleb verise hambapesuga.

Peale selle – Fransiscus ei mehkelda esimest korda Putini kaitsjana. Mitte väga kaua tagasi suutis ta esitada mõttetera, mille kohaselt Venemaa noored peaks olema uhked oma imperialistliku mineviku üle ning seda igati au sees pidama.

Justnagu heietusi allaandmislipust, mida kirikupea Ukrainlastel kasutada soovitab, pidid ka siis paavsti kontori pühad töötajad oma ülemuse sõnu siluma ning sellest mitteveenvaid ümberjutustusi koostama.

Väike sõna-pildi kollaaž paavstist
Väike sõna-pildi kollaaž paavstist Foto: Ahto Muld

Loomasõber, kes loomi mugib

Paavsti pühalikkuse ning kahepalgelisusega meenub ka üks lasteraamat, kus asjad on sarnased ja üsna naljakad, nagu nad lasteraamatus olla võivadki. Aga päriselus on teisiti.

Mõnedki mäletavad lapsepõlvest Hugh Loftingi sariteost Doktor Dolittle-i seiklustest, neid raamatuid on õige palju.

Oma lemmiksea Gab-Gabi küljest doktor viilakaid ei lõiganud, aga mingi teise põrsa küljest pidi mahlane peekon siiski pärinema.

Doktor oli püha nagu paavst ise: rääkis loomade keeli, aitas kõiki loomakesi, võttis vastu tõbiseid valgeid hiiri või kirjutas hobustele prille välja. Polnud vingemat ja armastavamat meest maailmas.

Doktor Dolittle seiklused
Doktor Dolittle seiklused Foto: Juku-Kalle raamaturiiul

Kuni hetkeni, mil ühtäkki ilmnes, et tema üks lemmikloomadest – part Däb-Däb, kes täitis doktori juures ka majapidajanna ülesandeid – serveerib maailma suurimale loomasõbrale hommikuti peekonit. Sealjuures, loom, kust pärineb peekon – nimelt siga –, kuulus samuti tema eriliste lemmikute hulka. Sea nimi oli Gab-Gab. Gab-Gabi küljest doktor viilakaid ei lõiganud, aga mingi teise põrsa küljest pidi mahlane peekon siiski pärinema.

Või teine episood, mil doktor purjetab tavapäraselt üle mere vastu uutele seiklustele loomakaitsmise ainetel, kui äkki ilmneb, et keegi paharet on laevas salaja ära õginud peaaegu kogu moonaks kaasa haaratud soolaliha. Õgardiks osutus tubli meremees Ben Butcher, aga soolaliha päritolust Lofting targu ei pajata. Igaljuhul oli tegu loomse tootega, mida loomaarmastaja kahe suupoolega oma reisil pugis.

Vaat selline kahepalgelisus.

Flirt Hitleri ja Putiniga

Paavst on samuti nagu doktor Dolittle, kes ühest küljest oli midagi elukate jumala taolist, aga teisest küljest pistis neid isukalt kinni. Või kuidas muudmoodi tõlgendada paavsti üleskutset ilmarahule sellisel viisil, et rahu saavutamiseks tuleks lasta venelastel kõigepealt rahumeeli ukrainlasi tappa, kes võiksid seejärel valge lipu tõsta, alla anda ning "maailmarahu nimel" Putini rüppe kanduda?

Uuema aja Hitlerit, kelle nimi on Putin, uugutab nüüd Fransiscus. Selline muster. Lihasööjast loomasõber nagu Hugh Loftingi doktor.

Paavsti sõnavõtt tähendabki seda, et ta mugib veriste hammastega hakklihaks tulistatud ukrainlasi.

Lugupeetud taimetoitlane?
Lugupeetud taimetoitlane? Foto: Ahto Muld

Kui rääkida edaspidi paavstist kui pühast mehest, võiks sama hardalt jaurata seestunud lugusid Hitlerist kui tublist taimetoitlasest. Muuseas, Fransiscuse eelkäijale Pius XII meeldiski Hitleri seltskond keskmisest paremini. Nimelt proovis ta sarnaselt tänasele paavstile toimetada ringi maailmapoliitikas ja pidada Hitleriga käsilaste kaudu läbirääkimisi.

Uuema aja Hitlerit, kelle nimi on Putin, uugutab nüüd Fransiscus. Selline muster. Nii et samuti lihasööjast loomasõber nagu Hugh Loftingi doktor.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles