Toeta väikekooli Kristiina Ehini ja Silver Sepa pöördumine Metsküla kooli toetuseks (1)

Elu24
Copy

Kultuuriinimesed Kristiina Ehin ja Silver Sepp avaldasid videopöördumise, kus kutsuvad inimesi toetama Metsküla kooli. Metsküla kool korraldab annetuste kogumiseks 8. märtsil heategevuskontserdi, kus osalevad ka Kristiina Ehin ja Silver Sepp.

Metsküla kool peab jääma!

Metsküla kool vajab hädasti õppeaasta lõpuni tegutsemiseks rahvalt rahalist toetust, sest ei riik ega vald väikekooli rahaliselt toeta. Väikekooli aasta eelarve on ligi 150 000 eurot ning mitukümmend tuhat eurot on sellest veel puudu.

TOETA METSKÜLA KOOLI!

Palume inimestel teha annetus MTÜ Metsküla kultuuriühing arvele:

EE811010220002671016, märksõna «Metsküla kooli heaks».

Postimees kuulutas aasta inimeseks Metsküla kooli direktori Pille Kaiseli.
Postimees kuulutas aasta inimeseks Metsküla kooli direktori Pille Kaiseli. Foto: Mihkel Maripuu

Metsküla kooli ei toeta sel õppeaastal riik ega vallavalitsus. Nii et kui keegi arvab, et väikeste koolide ülalpidamine on väga kallis, siis Metsküla koolis õpib 21 last nii, et maksumaksja ei tasu nende õppeks sentigi. Kõik on koolikogukonna õlul. Metsküla koolis töötab kokku kuus õpetajat, kokk ja kaks erivajadustega laste tugiisikut.

Metsküla kutsub kuulama heategevuskontserti «Koolitunne».

Heategevuskontsert «Koolitunne» Metsküla algkooli toetuseks.
Heategevuskontsert «Koolitunne» Metsküla algkooli toetuseks. Foto: Postimees

Metsküla kool korraldab annetuste kogumiseks 8. märtsil heategevuskontserdi, sest õppeaasta lõpuni vastupidamiseks on puudu veel kümneid tuhandeid eurosid.

Praegu on lubanud esinema tulla Kristiina Ehin ja Silver Sepp. Pedagoogikateadlane Grete Arro on lubanud tulla rääkima haridusest, aga plaanis on veel mitu esinejat.

Õpilased ja nende pered kogunesid 1. septembril Metsküla koolis, hoolimata sellest, et Lääneranna vallavolikogu selle sulgeda otsustas.
Õpilased ja nende pered kogunesid 1. septembril Metsküla koolis, hoolimata sellest, et Lääneranna vallavolikogu selle sulgeda otsustas. Foto: Mailiis Ollino

Metsküla geriljakooli kronoloogia

  • 9. veebruar 2023 – Lääneranna volikogu otsustab sulgeda neli raamatukogu, teiste hulgas ka Metsküla. Raamatukogu läheb kinni 1. mail.
  • Sama päeva õhtul koosolekul teatab Lääneranna vallavanem Ingvar Saare, et soovib kooli sulgeda, ja soovitab Metskülas moodustada erakooli.
  • 24. märts – Lääneranna volikogu seadustab koolireformi. Suletakse Metsküla ja Lõpe kool, Virtsu kool kärbitakse neljaklassiliseks, Koonga ja Varbla kool kuueklassiliseks.
  • Lapsevanemad kaebavad volikogu otsuse kohtusse.
  • 26. mai – Tallinna halduskohus annab Metsküla koolile esialgse õiguskaitse, mis tähendab, et kool võib tegutseda kuni kohtuvaidluse lõpuni.
  • 2. juuni – Metsküla algkool saab aasta kooli tiitli.
  • 28. juuni – Tallinna ringkonnakohtunik Virgo Saarmets tühistab õiguskaitse ja annab vallavalitsusele vabad käed kool sulgeda.
  • 31. august – Lääneranna vallavalitsus koondab kõik Metsküla kooli töötajad.
  • 1. september – Metsküla geriljakooli aktus, aabitsa saab esimesse klassi astumise puhul kolm last.
  • 4. jaanuar 2024 – haridusminister Kristina Kallas teatab vastuseks lapsevanemate palvele, et ei ole nõus avama Metskülas riigikooli.
  • Lääneranna vallavalitsus on kulutanud kooli sulgemisega seotud viie kohtuasja peale praeguseks 117 000 eurot.
  • 20. veebruar 2024 – otsustas Tallinna halduskohus, et Lääneranna volikogul oli õigus kool sulgeda. Metsküla lapsevanemad on kohtuotsuse edasi kaevanud.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles