«KUUUURIJAS» Naabri kütmata korter pani arstitudengi Helen Kõpu pere ekstreemsesse olukorda

Elu24
Copy
Foto: Kuvatõmmis saatest

Esmaspäevane «Kuuuurija» võtab vaatluse alla muret tekitava teema, kus naabri kütmata korter pani möödunud talvel arstitudengi Helen Kõpu pere taluma äärmuslikke elamistingimusi. Külmemal perioodil langes temperatuur noore pere korteris suisa kahe kraadini.

Kaks aastat tagasi koos kahe väikese lapsega Tartusse kolides otsustasid arstitudeng Helen ja tema abikaasa Edgar soetada endale kodu. Nad leidsid sobiva korteri ühest Tartu puumajast, mis paikneb miljööväärtuslikus piirkonnas. «See korter sobis meile ideaalselt, sest all oli töötav äripind, kõrval oli tühi korter, mis kuulus meie naabritele. Kõik sobis, ostsime selle ära,» räägib Helen.

Esimene aasta uues kodus sujus probleemideta. «Me elasime siin terve talve, kõik oli okei,» ütleb Helen, kelle sõnul muutus olukord, kui äripind müüdi uuele omanikule. Juhuslikult selgus ka, et seni tühjana seisnud kõrvalkorter oli omanikku vahetanud. Nii äripinna kui kõrvalkorteri uuteks omanikeks said Kõppude sõnul vene ärimehed, kes ise antud majas ei elanud.

Möödunud aasta oktoobris hakkas noorel perel oma korteris väga jahe, eriti õhkus külma põrandast. Helenil ja Edgaril tekkis kahtlus, et äripinda, mis jääb nende korteri alla, ei köeta. «Meil on termomeeter, millega mõõtsime, ja see näitas põrandal kaks kraadi,» räägib Helen. «Lapse voodi alla panime paksu madratsi, et sealt ei tuleks külm õhk tema voodisse,» kirjeldab naine võitlust pakasega.

Talve saabudes läksid asjad veelgi hullemaks. Kui õues suurenesid miinuskraadid, kütsid Helen ja Edgar oma kodus vahetpidamata ja ostsid juurde isegi soojapuhureid. «Kõik need olid sees ja see hakkas mõjuma voolule, elekter hakkas kogu aeg ära käima,» räägib Helen. Noortel tekkis hirm, et voolu ületarbimise tõttu tekib vanal majal elektrijuhtmetes põleng. «Ärimehi see ei huvitanud,» tunnistab naine.

Ühel hetkel tekkis probleem veesurvega ja noored kahtlustasid, et maja veetorud on läbi külmunud. Kuna maja veetorude sõlmpunkt asus pinnal, mis on just nende korteri all, mindi ühes torumehega olukorda kontrollima. Alumise korteri WC-pott, mis jääb täpselt Heleni ja Edgari magamistoa ukse alla, oli üleni jääga kaetud.

«Sellest potist oli selgelt näha, et sinna ei ole mitu kuud keegi oma jalga tõstnud, see oli jääpott!» ahastab Helen. Veelgi enam hämmastas Edgarit ja Helenit kohaliku omavalitsuse suhtumine. Nad pöördusid väidetavalt oma murega mitu korda Tartu linnavalitsuse poole, kuid ei saanud sealt mitte mingit abi.

Millise lahenduse saab noorte mure, selgub esmaspäeval kell 20.30 Kanal 2 saates «Kuuuurija».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles