KAHEKSA LÖÖKI PÄHE Teadlased lahendasid 5000 aasta taguse mõrva

Inna-Katrin Hein
Copy

Üle sajandi tagasi Taani turbarabast leitud neoliitikumi mehe, keda nimetatakse ka rabalaibaks, luud näitavad, et tegemist oli immigrandiga, kes mõrvati julmalt. 5000 aastat vana mõrvajuhtumi lahendamiseks uurisid teadlased kõike alates hambakatust kuni DNAni. Nad jõudsid järeldusele, et Vittrupi mees, nagu teadlased teda kutsuvad, võis olla rändav tulekivikaupleja, kellelt vaenulikud kohalikud julmalt elu võtsid.

Turbakaevajad avastasid 1915. aastal Põhja-Taanis Vittrupi küla lähedalt oma kaevamiskoha põhjast peotäie inimeste ja veiste luid. Pärast keraamilise poti ja puidust nuia leidmist võtsid kaevajad esemete asjus ühendust koduloomuuseumiga. Kuigi need kaks eset, mis pärinevad umbes 3800–3500 eKr, viidi peagi Taani rahvusmuuseumi ja eksponeeriti, jäid luud sajandiks suures osas uurimata, kirjutab Live Science.

Kaks hiljutist uuringut Euroopas mesoliitikumist neoliitikumini surnud inimeste genoomide kohta näitasid aga, et Vittrupi mees elas millalgi 3300–3100 eKr ja tal oli oma kaasaegsetest erinev geneetiline profiil. Ajakirjas PLOS One avaldatud Vittrup mehe täieliku analüüsi tulemused näitavad elulugu, mis hõlmas rännet, toitumise muutusi ja varajast surma tema algsest kodust kaugel asuval maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles