AITA LEIDA! «Meile teadaolevalt pole naine endiselt abi saanud.» Politsei jätkab Suure-Lähtrust leitud vastsündinu ema otsinguid (4)

Heveli Tuisk
, reporter-toimetaja
Copy
Suure-Lähtru külas tõi koer koduhoovi elumärkideta vastsündinu.
Suure-Lähtru külas tõi koer koduhoovi elumärkideta vastsündinu. Foto: Erakogu

Esmaspäeva lõunal tõi Läänemaal Suure-Lähtru külas koer koduhoovi vastsündinu elutu keha ning politsei on päevi tegelenud ema otsimisega. Seni pole otsingud aga tulemusi andnud. Politsei pöördub veel kord inimeste poole, kes võisid sel päeval midagi kahtlast märgata.

Esmaspäeva õhtul saabus meediaväljaannetele politseilt pressiteade, kus paluti abi, et leida üles äsja sünnitanud naine, kes ilmselt vajab arstide abi. Hiljem selgus, et Suure-Lähtrust leiti lõuna paiku elumärkideta vastsündinu, kelle koer koduhoovi oli toonud.

Laekunud andmete kohaselt oli laps vaid mõned tunnid enne leidmist ilmale tulnud ning polnud isegi mitte veel kangestunud. Neljapäevases «Ringvaates» sõnas Haapsalu politseijaoskonna menetlusgrupi juht Vello Palmits, et seni pole veel teada, kas laps sündis juba surnuna või mitte. «Ekspertiisid praegu käivad.»

Veel lisas Palmits, et seni saadud vihjetest pole väga kasu olnud, kuid siiski kontrollivad nad igat niidiotsa. Samuti polevat neil veel mingit versiooni, kuidas see juhtum üldsegi aset võis leida.

«Nii nagu ka otsinguid alustades, on meie peamine eesmärk leida lapse ilmale toonud naine, kes ei ole meile teadaolevalt endiselt arstiabi saanud. Seetõttu on praegu politsei kõige olulisem tegevus kõikvõimaliku informatsiooni kogumine ja see on väga mahukas töö, millesse panustavad väga paljud tublid inimesed,» räägib Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin.

Taratuhin lisab, et ka neljapäeval tegeleti otsingutegevusega. Keskenduti laekunud informatsiooni kontrollimisele ja täiendava info kogumisele. «Kontrollisime mitmeid laekunud vihjeid üle Eesti, kuid praeguseni ei ole otsitav naine ega ka tema võimalik asukoht meile endiselt teada.»

Just seetõttu pöördub politsei veel kord inimeste poole, kes võisid pühapäeval, 4. veebruaril või esmaspäeval, 5. veebruari ennelõunal Lääne-Nigula vallas Suure-Lähtru küla piirkonnas midagi kahtlast märgata.«Andke oma tähelepanekutest meile teada helistades telefonil 5198 9886 või 112 või kirjutades aadressil laane.vihje@politsei.ee.»

Samuti palutakse politseiga ühendust võtta ka kõigil sõidukijuhtidel, kelle sõidukid on varustatud pardakaameraga ja kes liikusid pühapäeval, 4. veebruaril või esmaspäeval, 5. veebruaril Lääne-Nigula vallas Suure-Lähtru piirkonnas või Ääsmäe-Haapsalu-Rohuküla maanteel nimetatud piirkonna läheduses. «Võimalik, et teie pardakaamera vaatevälja on jäänud midagi, mis aitab meil naist leida.»

Pöördume ka lapse ilmale toonud naise enda poole – kui sa seda infot loed või kuuled, anna meile endast teada, et saaksime veenduda, et sinu elu ja tervis ei ole ohus ning pakkuda sulle vajadusel abi ja tuge!

Politsei esindaja teisipäeva õhtul: esmaspäeval leiti Suure-Lähtru külast vastsündinu surnukeha

«Politsei sai eile, 5. veebruaril teate, et Läänemaal Lääne-Nigula vallas Suure-Lähtru külas leiti vastsündinu surnukeha,» sõnas Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin teisipäeva õhtul kell kuus.

«Surnukeha oli leidnud ja teataja maja juurde toonud pere koer. Politsei reageeris väljakutsele kohe ja kuna saabunud infole tuginedes ei olnud leitud lapse ema teada, siis alustati piirkonnas kohe otsingutega, et leida vastsündinu ema. Meie kõige tähtsam ülesanne on praegu leida lapse ilmale toonud naine, kes ei ole meile teadaolevalt endiselt pöördunud arstiabi saamiseks haiglasse ja võib vajada seega kiiret abi.»

Taratuhin ütleb, et esmaspäeva õhtul ja öösel käisid politseinikud läbi nii piirkonna maastikku kui ka piirkonnas olevaid hooneid ja nende territooriumi. «Kasutasime nii eile kui ka täna valgel ajal droonide abi, et suuremat maa-ala üle kontrollida. Otsingutel kasutasime ka teenistuskoerte abi. Oleme suhelnud inimestega, kes võisid eile ennelõunal lapse surnukeha leidmise piirkonnas viibida, et koguda neilt infot, mis võiks viia abivajava naise leidmiseni. Lisaks oleme rääkinud haiglate ja perearstidega.»

«Oleme kogunud piirkonnast kõikvõimalikke jälgi, mis võiksid meid viia lähemale naise leidmisele ning loodetavasti annavad nende kohta tellitud ekspertiisid vajalikku lisainfot. Nende tulemuste laekumine võtab siiski aega. Seni kogume täiendavat infot, kontrollime seda ja vaatame läbi piirkonnas olemasolevate valvekaamerate salvestisi, et tuvastada piirkonnas viibinud inimesi, kellelt politsei võib naise kohta täiendavat informatsiooni saada.»

«Meile on laekunud ka mitu vihjet, mida oleme kontrollinud nii Läänemaal kui Harjumaal, kuid nende vihjete kontrollimisel selgus, et tegemist ei olnud meie otsitava abivajava naisega. Oleme kõigile tänulikud iga infokillu eest ja kontrollime kõiki meile laekuvaid vihjeid. Teie antud info ja märkamine võib päästa naise elu!»

«Praeguseks ei ole politseile veel teada, kes lapse ilmale toonud naine on, seega ei ole meil võimalik anda ka täpsemat inimese kirjeldust. Palume jätkuvalt kõigi abi, kellel võib olla mingit infot selle kohta, kes lapse ilmale toonud naine võib olla või kes eile ennelõunal piirkonnas midagi kahtlast märkasid. Andke sellest meile teada helistades numbril 5198 9886 või 112.»

«Juhtunu asjaolude selgitamiseks oleme alustanud kriminaalmenetlust ettevaatamatusest surma põhjustamist käsitleva karistusseadustiku paragrahvi alusel. Kriminaalmenetlust juhib Lääne ringkonnaprokuratuur.»

Kolmapäeval suurendati otsinguala

Kolmapäeva pärastlõunal kommenteeris Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin, et politsei otsib jätkuvalt lapse sünnitanud naist.

«Täna hommikul alustasime uuesti maastikuotsingut Suure-Lähtru küla piirkonnas ning kammime veelkord suuremate jõududega läbi kogu piirkonna ja suurendame otsinguala, et veenduda, et oleme leidnud ja talletanud kõik võimalikud jäljed ja infokillud, mis piirkonnas olla võivad. Lisaks oleme täna tegelenud info kogumise ja kogutud info ning vihjete kontrollimisega. Praeguseks ei ole lapse ilmale toonud ema tuvastatud ning politsei jätkab naise otsimist.»

Andrei Taratuhin lisab, et samal ajal kui politseinikud püüavad leida täiendavat informatsiooni, tegelevad eksperdid ja kohtuarstid kogutud jälgede hindamise ja analüüsiga, et saaks võimalikult kiiresti juurde nendel tuginevat infot, mis aitaks kitsendada ja paremini suunata otsinguid.

«Otsingutele ja juhtumi uurimisele on politsei kaasanud abipolitseinikke ning kolleege prokuratuurist, Eesti Kohtuekspertiisi Instituudist ning ka mujalt. Jätkame info kogumise ja kontrollimisega ka järgmistel päevadel. Loodame väga, et leiame otsitava naise ja ta saab vajalikku abi ning saame välja selgitada nii teda ennast kui ka kogukonda vapustanud juhtumi täpsemad asjaolud,» ütleb Andrei Taratuhin ja lisab, et politsei ootab jätkuvalt informatsiooni, mis võiks naise leidmiseni viia. «Oleme väga tänulikud inimestele, kes meiega infot jaganud on!»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles