LUGEDA LOETAMATUT Tehistaip aitab lugeda vulkaanipurskes söestunud iidseid kirjarulle

Inna-Katrin Hein
Copy
Fragment Herculaneumi rullraamatust. Vesuuvi vulkaani purse söestas Julius Caesari äiale kunagi kuulunud villas olnud rullid, kuid tänapäevane tehnoloogia võimaldab neil olevaid kirjutisi lugeda.
Fragment Herculaneumi rullraamatust. Vesuuvi vulkaani purse söestas Julius Caesari äiale kunagi kuulunud villas olnud rullid, kuid tänapäevane tehnoloogia võimaldab neil olevaid kirjutisi lugeda. Foto: GEOFF CADDICK / AFP/Scanpix

Pärast seda, kui teadlased kasutasid tehisintellekti, et saada teada, mis on ühe avamata Herculaneumi kirjarulli esimene sõna, on teadlaste meeskond paljastanud mitu peaaegu täielikku lõiku iidsest tekstist. See avastus annab ülevaate peaaegu 2000 aasta tagusest filosoofiast.

Herculaneumi rullraamatud on sajad papüürused, mis elasid üle Vesuuvi vulkaani purske aastal 79 pKr.  Kuumuse tõttu söestunud olekus iidsed dokumendid mureneksid, kui keegi üritaks neid lahti rullida, ja säilinud tükkidel olevad kirjutised oleksid inimsilmale peaaegu loetamatud, teatab CNN.

Arvutitehnoloogiat ja tehisintellekti kasutades saavad teadlased nüüd Herculaneumi rullraamatuid analüüsida neid lahti rullimata ja äärmiselt hapraid dokumente kahjustamata. Üle 2000 tähemärgi on rullraamatust juba dešifreeritud, teatasid arvutiteadlased, kes käivitasid Vesuvius Challenge võistluse, mille eesmärk on kiirendada rullraamatute uurimist ja avastusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles