MUNAD MAHA? Endise narkobossi «kokaiinijõehobude» metsikult paljunevad järglased ründavad inimesi

Inna-Katrin Hein
Copy
Colombia endise narkobossi Pablo Escobari jõehobude järglased elavad looduses ja on kohalike sõnul muutunud ohtlikuks
Colombia endise narkobossi Pablo Escobari jõehobude järglased elavad looduses ja on kohalike sõnul muutunud ohtlikuks Foto: AP Photo/Fernando Vergara, File/Scanpix

Colombiasse toodi 1980. aastatel neli jõehobu, kes olid kunagise narkokuninga Pablo Escobari (1949-1993) eraloomaaias Hacienda Nápolesis.

Kohalikud on öelnud, et niinimetatud kokaiinijõehobude, kes osteti narkomüügi raha eest, järglased on hakanud neid ründama ja on inimesi, kes on selle tõttu vajanud haiglaravi, teatab People. Väidetavalt andis narkoparun loomadele päriselt kokaiini, et nad erksamad oleksid. 

Eksperdid arvavad, et kui õigeid meetmeid ei rakendata, võib nende jõehobude arv kasvada aastaks 2035 praeguselt ligikaudu 170lt umbes 1000le

Pablo Escbobari «kokaiinijõehobudest» põlvnevate jõehobude populatsioon on väidetavalt tõusuteel ja osa colombialasi on nende kohaloleku pärast üha murelikumad.

CNNi ja Vice'i andmetel on praegu Colombia loodeosas ringi liikumas umbes 170 jõehobu, kes on invasiivse liigi esindajad ning kohalikuel floorale ja faunale ohtlikud. Loomad hüljati loodusesse pärast narkokuninga surma 1993. aastal, mis võimaldas neil kiiresti paljuneda.

«Nad on väga-väga ohtlikud, kaasa arvatud inimestele,» ütles üks kohalik FOX Newsile.

Doradoli kooli õpilased ja vanemad on nende seas, kes on väidetavalt kohanud «kokaiinijõehobude» järeltulijaid. Üks loomadest ilmus hiljuti koolihoovi, kui lapsed ja emad seal olid.

«Emad ehmuvad, kui näevad sellise suurusega looma,» ütles õpetaja Dunia Arango.

Mitu jõehobu on sellest koolist vaid 18 meetri kaugusel asuvas järves end sisse seadnud. Kohaliku keskkonnaameti ametnik David Echeverri ütles, et piirkonnas mängib umbes 35 last ja kui nad loomadega kokku puutuvad, võib see tuua kaasa tragöödia.

«Kuigi need loomad võivad tunduda väga rahulikud, on nende väga ettearvamatut käitumist arvesse võttes võimalik, et nad võivad rünnata, nagu on juhtunud varem,» lisas Echeverri.

Colombia keskkonna- ja säästva arengu minister teatas 2023. aasta novembris, et püüd vähendada invasiivset jõehobude populatsiooni hõlmab steriliseerimist, ümberpaigutamist ja isegi eetilist eutanaasiat.

AP andmetel sai plaan alguse 40 jõehobu steriliseerimisest vahetult pärast möödunud aasta novembrikuist teadet. Lisaks on 70 jõehobu viidud Indiasse ja Mehhikosse.

«Peame võidujooksu ajas püsivate keskkonna- ja ökosüsteemimõjude osas,» ütles keskkonnaminister Susana Muhamad CNNi vahendusel. «Ja seepärast ei saa me öelda, et ainult üks strateegia on tõhus meie eesmärgi jaoks, milleks on jõehobude populatsiooni kontrollimine.»

Colombia Medellini narkoboss Pablo Escobar (esiplaanil) vaatamas 1983. aastal jalgpallimatši
Colombia Medellini narkoboss Pablo Escobar (esiplaanil) vaatamas 1983. aastal jalgpallimatši Foto: AP Photo, File/Scanpix

Pablo Escobar, õieti Pablo Emilio Escobar Gaviria (1. detsember 1949 – 2. detsember 1993) oli Colombia narkoparun ja narkoterrorist.

Oma karjääri kõrghetkedel tuli tema kartellilt umbes 80 protsenti Ameerika Ühendriikidesse smugeldatud kokaiinist, saades aastas üle 21,9 miljardi dollari. Teda sageli nimetati kokaiinikuningaks (The King of Cocaine) ja ta oli ajaloo rikkaim kurjategija. Tema hinnanguline teadaolev vara suurus oli 1990. aastate alguses 30 miljardit dollarit, tehes ta üheks rikkamaks meheks maailmas.

Escobar  valiti 1982. aastal Colombia Esindajatekoja aseliikmeks ja ta vastutas uute majade ehitamise ja jalgpalliväljakute rajamise eest Lääne-Columbias, saades kohalike seas väga populaarseks. 2. detsembril 1993, päev pärast tema 44. sünnipäeva, lasi Colombia politsei ta maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles