Soomlased uisutasid juba 4000 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4000 aastat tagasi võisid uisud välja näha sellised
4000 aastat tagasi võisid uisud välja näha sellised Foto: blogspot.com.

Briti teadlaste arvates uisutati Soomes juba 4000 aastat tagasi.

Oxfordi ülikooli uurimismeeskonda juhtinud Federico Formenti sõnul valmistati varajased uisud hobuseluudest, vahendab BBC.

 

Formenti ja tema meeskond katsetas Briti muuseumi kogudes olevate uiskude põhjal valminud  koopiaid mitu aastat Alpides.

 

«Meie andmetel tehti uisutamisega algust just Soome lõunaosas, kus on palju väikseid järvi. Inimesed avastasid, et palju lihtsam on üle järvejää jalutada või siis uisutada, kui et ümbert minna,» ütles uurija.

 

Ta jätkas, et varajased uisutajad liikusid edasi rihmadega jalgade külge kinnitatud hobuseluudel ja kasutasid tõukamiseks keppi.

«Võrreldes tänapäeva metalluisuteradega, oli luust uiskude libisemine kehv, seda eelkõige luude rasvasisalduse tõttu. Varajaste uiskudega ei liigutud just eriti kiiresti edasi,» arvas uurija.

Ta tõi näiteks, et kui 4000 aasta taguste luudest uiskudega sai edasi liikuda umbes kaheksa kilomeetrit tunnis, siis tänapäevaste uiskudega saab arendada kiirust kuni 60 kilomeetrit tunnis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles