Briti kuninganna esivanemate seas on prantslannast kokk?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elizabeth II
Elizabeth II Foto: SCANPIX

Suurbritannias välja antavas raamatus väidetakse, et praeguse Briti kuninganna Elizabeth II esivanemate seas on prantslannast kokk.

Nimelt olevat Elizabeth II ema, kes kandis samuti nime Elizabeth, ilmale toonud prantslanna Marguerite Rodiere, kirjutab The Telegraph.

Raamatu autori sõnul olevat tegemist surrogaatemadusega.

Väidetavalt kasutas Briti kõrgem klass juba 19. sajandil asendusemadust. Elizabeth II vanaemal Cecilial oli varasemast kaheksa last ning ta ei tahtnud enam sünnitada. Selle tõttu valiti perekonna kokk veel lapsi sünnitama.

Hiljem kuninganna ema tiitlit kandnud Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyoni hüüdnimi oli Cookie. Raamatu autori sõnul on see hüüdnimi selge viide kokale.

Ka sai Elizebeth II ema ühe nime – Marguerite - oma bioloogilise ema järgi.

Ebatavalise väitega raamat kannab pealkirja «The Queen Mother, The untold story of Elizabeth Bowes Lyon, Who became Queen Elizabeth the Queen Mother».

«Briti kuninglikus peres ja aristokraatide ringis on juba aastakümneid keerelnud jutt, et Elizabeth Bowes Lyon, kes kindlasti oli 14. Strathmore´i ja Kinghorne´i krahvi tütar, ei olnud aga selle krahvi naise Cecilia tütar. Samuti ei olnud Cecilia laps ta poeg David, kes sündis kaks aastat hiljem 2. mail 1902. aastal,» seisab raamatus.

Ta lisas, et need kaks last võivad olla tegelikult Bowes Lyoni perekonna koka Marguerite Rodiere`i omad. Kokk töötas selle pere St. Paul Waldenbury mõisas. Lord ja lady Glamishi tütar Cecilia ei pruukinud enam lapsi saada, kuid perre sooviti veel lapsi.

«Kokast ema tõttu võidi Elizabethile panna hüüdnimeks Cookie. Seda kasutasid mõnituse ja viitena naise alamale päritolule Windsori hertsog ja hertsoginna, kui naine nende vaenlaseks osutus,» kirjutab autor.

Briti kuningliku pere perekonna ajalugu tundvate ekspertide sõnul on tegemist laimuga ning nad mõistsid selle raamatu hukka.

Elizabeth Angela Marguerite Bowes Lyon (4. august 1900 – 30. märts 2002) oli Briti kuninga George VI abikaasa ja 1936. – 1952. aastani kaasvalitseja.

Pärast oma tütre Elizabeth II kuningannaks saamist 1952. aastal hakkas kandma tiitlit kuninganna Elizabeth, kuninganna ema, et teda ta tütrega segamini ei aetaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles