ELU25 Juku-Kalle Raid: appi-appi, riigikogulasel on kleit valmis, aga president ei lase peole! (7)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Copy
Juku-Kalle Raid
Juku-Kalle Raid Foto: arhiiv

Riigikogu on kohati üks naljakas organisatsioon: ööde kaupa käiakse mööda koridore ringi kui kummitused, sest opositsiooni tegevus lubab vaid molutamist. Kui aga president vabariigi aastapäeva peole võileivaõhtule ei kutsu, algab poolte liikmete suudest ühine konsensuslik seakisa, ütleb Juku-Kalle Raid. Kõvemad halajad toovad esile, et kleit on juba valmis.

Vabariigi aastapäeva tähistamine Alar Karise vastuvõtul 24. veebruaril tõotab tulla morn, sest paljud etenduskunstnikud Riigikogust jäetakse Estonia ukse taha külma kätte virelema – ei mingit tikuvõileiba, tantsusammu, mulliklaasi ega sooja käepigistust. Täielik ikaldus – ja muidugi ebaõiglane. Mis on küll sellel vastikul presidendil arus, et ta olengule kõiki riigikogu saadikuid ei palu?

Riigikogulane, mahajäetud koerapoeg

Märgatavat osa Riigikogu liikmetest on tabanud mahajäetuse aimdus, nad tunnevad ennast nagu varjupaika sattunud koerapojad, kes uut omanikku leida ei suuda. Veel hullem: aastapäeva puhul ei visata kontigi, vaid aetakse lugupeetute hulgast välja.

Paljudel õnnetutel parlamendisaadikutel juba kleit valmis. Kuhu nad lähevad nüüd sellega, need õnnetud, presidendi poolt petetud saadikud?

Ja kujutage pilti, milline ülekohus. See tõbras, see Karis, ei suvatsenud isegi dialoogi pidada kusagil paar kuud tagasi, aga tänaseks on paljudel õnnetutel parlamendisaadikutel juba kleit valmis. Kuhu nad lähevad nüüd sellega, ma küsin, need vaesed, presidendi poolt alatult petetud saadikud?

Ja eriti pettunud pidada olema noored saadikud, kellel kohe peatume.

Edgar Savisaar "Võitlus noorsoo pärast"
Edgar Savisaar "Võitlus noorsoo pärast" Foto: Juku-Kalle Raidi raamaturiiul

Aga lapsed niiväga tahavad presidendi juurde

Edgar Savisaar kirjutas kunagi lollaka brošüüri "Võitlus noorsoo pärast". See pajatab noorsoo probleemidest kapitalistlikes tööstusriikides ja arengumaailmas, käsitleb noorte haridus- ja tööhõiveprobleeme, noorsoo seisundit ühiskonnas ja tema osa globaalprobleemide lahenduse otsimisel.

Vihiku kohta seletas Edolf kõigile, et see on neile, kes tunnevad huvi komplitseeritud noorsooproblemaatika vastu, eeskätt aga noorele haritlaskonnale endale.

Hämmastav kaader, pole midagi öelda. Ilmselt tuleb nüüd hakata pead murdma, kes valmisõmmeldud kleidi kompenseeriks.

Seda on ilmselt kogemata lugenud Jürgen Ligi, sest just selles võtmes asus ta kommenteerima presidendi otsust igasuguseid riigikogulasi mitte puhvetisse võileiba haukama lasta, vaid kutsuda ainult komisjonide esimehi ja teisi tähtsamaid ninasid.

Ligi kurvastas, et just noortele saadikutele valmistas president kohe erilise pettumuse, sest vaesed lapsed nii väga tahtsid aastapäeval preku juude šampat proovima.

Aga kleit on ju juba valmis! 

Kõige kurvemaks nooreks osutus üks Ester Karuse, murelik kõurik, kes on kasvanud keskerakondlasest sotsiks, mis näitab arenguvõimet. Arenguvõimeline Karuse andis teada, et niimoodi pole ilus teha, et president talle ei helista, aga tema tellis juba kleidi ära.

"Ma tõesti küsin, et kas riigikogu liikmed on need, kelle pealt peab kokku hoidma?" niuksus Karuse. "Küsin, et kuidas siis varem on mahtunud saali? Mulle tundub, et need on lihtsalt vabandused," jätkas ta.

"See on väga halb üllatus..."

Ja seejärel: "Aga miks peavad kõik saadikud sellepärast kannatama?"

Hämmastav kaader, pole midagi öelda. Ilmselt tuleb nüüd hakata pead murdma, kes valmisõmmeldud kleidi kompenseeriks.

Täitsa kahju kohe, kuidas mitmed kolleegid ei suuda aru saada, et presidendi vastuvõtule kutsub president. Karuse võib õmmelda endale isegi 12 kleiti. Tubli! Las edendab rahvamajandust. Aga see ei ole ikkagi mingi argument, miks Karis ta kohvikusse, kontserdile ja loomaaeda kutsuma peaks.

11.10.2021, TallinnPresident Alar Karise ametisse astumise päev. Presidendi vastuvõtt Kadrioru kunstimuuseumis. Alar Karis.Foto Mihkel Maripuu, Postimees
11.10.2021, TallinnPresident Alar Karise ametisse astumise päev. Presidendi vastuvõtt Kadrioru kunstimuuseumis. Alar Karis.Foto Mihkel Maripuu, Postimees Foto: Mihkel Maripuu

Veel üks pettunud kildkond

Ausalt öeldes on kõikvõimalike kannatanute irin selle üle, et ennast püünele näitama ei pääse, täiesti jabur. Said kutse, kebi kohale, ei saanud, püsi kodus või tähista sõpradega. Kui vastuvõtt on kõige olulisem asi noore saadiku elus, ei saa ta ikka üldse aru, misasi see parlamendisaadik tegelikult olema peaks.

Lisaks Karusele ja tema kleidiõmblejast kolleegidele, kannatab veel üks märgatavalt arvukas kildkond Eesti parlamendis – ja selleks on rühm EKRE saadikuid.

Üks variant oleks, et need, kes endale kleidi õmblesid, ühineks muude meeleavaldajatega ja teeks Estonia trollipeatuses hoiatusstreigi ning miitingu.

EKRE on vastuvõttu alati kasutanud oma meelsuse demonstreerimiseks ja sinna mitte roninud. Nüüd viimati Martin Helme käis sooja peaga kohal, aga see ei muuda üldist suhtumist, mis ütleb umbes sedaviisi: "Selge pilt. President on siga. Pidutseb seal igasuguste kleitides ja kostüümides ülikutega, samal ajal kui lihtrahvas sööb solki ja vaatab seda ihaldusväärset melu telekast".

Nii on Alar Karis EKRE-lt leivatüki käest kiskunud. Kuidas siis nüüd ennast presidendist distantseerida, kui see tuppa ei kutsugi? Kui ei kutsuta, siis ei saa ju demonstratiivselt minemata jätta.

Üks variant oleks, et need, kes endale kleidi õmblesid, ühineks muude meeleavaldajatega ja teeks Estonia trollipeatuses hoiatusstreigi ning miitingu.

Nagu õpetajad, noh!

Ega siis ilusa kleidiga saadik õpetajast sitem pole.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles