TOHUTU VAIMUJÕUD Kertu Jukkum läbis haigena ja krõbedat külma trotsides ränkraske võistluse

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Kertu Jukkum.
Kertu Jukkum. Foto: Erakogu

Mitmete seikluste ja hulljulgete väljakutsetega oma piire nihutav Kertu Jukkum on taas saanud hakkama katsumusega, mille lõpetamist ta esiti isegi ei uskunud. «Olgugi et keha on alla vandumas, on vaimujõud ajas kasvanud,» ütleb ta.

«Ma tean ise ka, et tõbisena ränkraskele rajale astumine on rumalus. Paps keelas pealegi ja isasid tuleb kuulata. Aga mis siis, kui elus tuleb ette olukord, mil pole võimalik sättida parimaid tingimusi?» arutles Kertu Jukkum ühismeedias, miks ta otsustas palaviku, nohu ja köhaga ette võtta 101 km pikkuse seikluse Taliharja Vanakuri, mis seekord viis Haanjasse, kus reljeefki juba kerget matka ei soosi.

«Pool teed tehtud, on selge, et jõudu jagub veel. Olgugi, et tilkuv nina on punane kui klounil ja ränk köha ajab närvi. Tunnetuslik temperatuur –22 kraadi on liig mis liig. Aga kas sammud edasi teevad haigemaks, kui juba olen?» mõtiskles ta möödunud laupäevale tagasi vaadates. «Öötunnid ja läbilõikav valus tuul on siiski rasked taluda. Ent seda ilusam pääsemine, sisendan endale,» mõtles ta teel olles.

Ent kui Kertuga koos startinud kamba teised liikmed olid hommikutundidel alla vandumas, tundis Kertu veelgi suuremat veendumust finišisse jõuda. «Kui tulin, lähen lõpuni! Üks samm korraga!» mõtles Kertu endamisi ja tõdes, et isegi kui keha on alla vandumas, on tema vaimujõud ajas vaid kasvanud.

26 tunniga 106 km

Ja võistluse lõpp saabuski – 26 tundi hiljem ja 106 km jalge all. «Mida raskem teekond, seda ilusam finiš. Naeratan. Kolmandat korda edukalt Taliharja Vanakuri finišis. Ma ei ole tohter ja olen järgmiste ridadega tagasihoidlik, aga näib, et haigemaks ma ei jäänud. Vist sain tervemakski veel. Siiski, palun ära võta minu teost eeskuju,» tõdes ta, et katsumus oli sel korral siiski hullumeelne temp ning tõbisena rajale minna ta kellelgi ei soovita. 

Pühapäeval võistluse lõpetanud Kertu tõdes neljapäeval, et on peaaegu terve ja taastunud ning võtab pärast võistlust ette ka esimese trenni. 

«Aga nüüd siis suusatamine. Vasaloppet (90 km suusamaraton Rootsis – toim) ja Tartu maraton juba hüüavad tulles! Ja kaugel ultratriatlongi enam on,» viskas ta nalja, et uued eesmärgid juba terendavad ees. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles