Aafrikas viibiv näitleja Henessi Schmidt haigestus malaariasse: arvasin, et mul on lihtsalt gripp

Elu24
Copy
Näitlejanna Henessi Schmidt.
Näitlejanna Henessi Schmidt. Foto: Madis Veltman / Postimees

Aafrikas Ugandas viibiv näitleja Henessi Schmidt avaldas ühismeedias, et haigestus malaariasse. «Kulus kaks aastat ja neli külastust, enne kui selle sain.»

Näitleja Henessi Schmidt algatas Aafrikas heategevusorganisatsiooni Little Bridge Foundation, et aidata kogu teenitud tulu eest ehitada Ugandas valmis lastekodu, luua kogukonda juurde töökohti ning korraldada mitmeid loodussõbralikke töötubasid. Nimelt on näitleja võtnud oma südameasjaks ugandalaste elujärje parandamise.

Enda elust ja tegemistest Ugandas jagab Henessi videoid enda sotsiaalmeediakontol. Paar päeva tagasi nentis ta aga, et on haigestunud malaariasse. 

«Ma arvan, et see on lihtsalt gripp,» nentis ta veel enne, kui sai teada uuringutulemused.

Foto: Kuvatõmmis Instagrami loost

«Noor vend on vanema venna eest ja sõidutab mind haiglast koju puhkama,» kirjutas Henessi Instagrami loos. «Mul on esimest korda elus malaaria. Kulus kaks aastat ja neli külastust, enne kui selle sain.» 

Hennesi tõdeb videos, et loodetavasti ei ole midagi hullu, kuna sai kiirelt jaole. «Pean lihtsalt kolm päeva ravimeid võtma ja peaks jälle korras olema,» on ta positiivne.

Foto: Kuvatõmmis Instagrami loost

Malaaria on ohtlik parasiit-nakkushaigus, mis on levinud endeemilises vormis maailma troopilistes ja subtroopilistes piirkondades – Aafrikas, Lõuna-Ameerikas, Kagu-Aasias, Indias ja Edela-Okeaanias.

Malaaria algfaasis on palavik analoogne sellega, mis esineb muude parasiit-, bakter- või viirushaiguste korral. Väljakujunenud haiguse perioodis esinevad lisaks kõrgele palavikule vappekülmahood, tugev higistamine, isutus, iiveldamine, oksendamine, pea-, lihase- ja liigesevalu, nõrkus, köha ja kõhulahtisus. Mõne päeva möödumisel suureneb põrn ja kujuneb aneemia. Ravimata juhtudel kujuneb raske haigusevorm ikteruse, neerukahjustuse, hüpoglükeemia, aneemia, atsidoosi, hingamisehäirete ja entsefalopaatiaga.

Allikas: Terviseamet 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles