ELU25 Juku-Kalle Raid: vene õigeusklike veendumusest, et jumal peaks aitama ukrainlasi nottida (1)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige (Eesti 200)
Uuendatud 14. jaanuar 2024, 20:07
Copy
Juku-Kalle Raid Toompea Sibulakuuri ees
Juku-Kalle Raid Toompea Sibulakuuri ees Foto: Piret Pernik

Kogu Venemaa patriarh Kirill on nagu mõni sõge põrguelanik, kes palub ukrainlaste jaoks varuda jumalal palju voolavat verd, kannatusi ja surma, ütleb Juku-Kalle Raid. Nüüd on asutud karistama neid vaimulikke, kes taolisele hullusele vastu astuvad. See ilge organisatsioon, Moskva patriarhaat, toimetab ka Eestis rahulikult edasi.

«Vaata, need, kes tahavad sõdida, on haaranud relvad püha Venemaa vastu, lootes lõhestada ja hävitada selle ühtset rahvast!»

Nii kõlab palve, mida pobises Vene õigeusu patriarh Kirill esimest korda septembris 2022, pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

«Tõuse, Jumal, ja aita oma rahvast ning anna meile võit oma väega.»

Niisiis – venelaste õigeuskliku kiriku jumal peab kiriku püha ülemuse arvates aitama ukrainlastest hakkliha teha. Miskipärast ei kahtle enamus vene vaimulikkonnast, et just see ongi jumala soov ning tahtmine. Väheste eranditega, kellest allpool.

Kirik kui KGB ja FSB

Kui Peeter I 18. sajandi alguses Moskva patriarhaadi paariks sajandiks ära kaotas, oli vene õigeusu kiriku juhtpult Püha Sinodi käes. Patriarhaat taastati 1917. aasta veebruaris peale tsaari kukutamist, liberaalne ajutine valitsus koos tööliste ja soldatite nõukogudega tahtsid head nägu teha.

Ent kohe pärast oktoobripööret, 7. novembril 1917, hakkasid kommunistid uskilikega veriselt arveid klattima. Päris algul nad toonast patriarh Tihhonit teise ilma saata ei julgenud, kartes, et sellest kerkib sisemaine ja rahvusvaheline pahandus, aga 1925. aastal tehti asi ära – patriarh ilmselt kägistati.

Venelaste õigeuskliku kiriku jumal peab kiriku püha ülemuse arvates aitama ukrainlastest hakkliha teha.

Tallati sisse veel üks «kiriklik» ning «jumalale meelepärane» rada: kirikusse sokutati julgeolek, preestriteks nuhid ja sellega pandigi alus Moskva patriarhaadile – täpselt sellisele, nagu see ka täna Vladimir Putini veriste käte abimehena eksisteerib.

Vene õigeusu kirik on Putini julgeoleku koostööpartner, kamraad ning ka sõjakaaslane, kuna sõge patriarh Kirill (kelle eest hoiatasid väheke inimlikumad kirikutegelased juba 1990ndatel) usub, et Issand Jumal isiklikult aitab Venemaal Ukraina puruks lüüa ja ukraina rahva ära tappa.

Moskva patriarhaat toimetab ka Eestis, Vene Õigeusu Kiriku nime all – ehkki meie preestrid ajavad udust ine, justkui poleks nad oma peremees-organisatsiooniga tema agressiivssuses nõus (Preester Igor Prekup näiteks halises siinsamas Postimehes, kuidas on ebaõiglane võrrelda kohalikke õigeusu kirikuid Venemaa õigeusu kirikujuhtide väljaütlemiste ja tegudega, kes regulaarselt Putini Ukrainas vallandatud sõda toetavad). 

Vabandage, aga Vene Õigeusu Kiriku süüdistamine Eestis ei ole ebaõiglane.

Nad on siiski Moskva Patriarhaadi alluvuses. Ja avalikult veristest palvetest ei taandu. Mott. Järelikult on kaasosalised.

KGB mehed: Kirill ja Putin
KGB mehed: Kirill ja Putin Foto: Postimehe arhiiv

Nevski Sibulakuuris toimetav FSB vaim

Nii ei maksagi neil eriti üllatuda, et ühiskonnas kasvab järjest soov lõpetada Moskva kuritegeliku organisatsiooni tegevus Eestis ja tema varad ära võtta – Toompeal laiutava Nevski sibulakuuriga eesotsas. Töö selle nimel igal juhul käib.

Õigeusu kirik Venemaal on Ukraina vastu järjest varjamatult verisem – ja leidub juhtumeid, kuidas see hakkab närvi käima isegi muidu riigitruudele vene vaimulikele ja usklikele.

Vene Õigeusu kirik Eestis on Moskva Patriarhaadi alluvuses. Ja avalikult veristest palvetest ei taandu. Mott. Järelikult on kaasosalised.

Tuntud liberaalset Vene õigeusu preestrit Aleksei Uminskit ähvardab kirikust väljaheitmine, kuna ta keeldus ette lugemast palvet, milles palutakse, et Jumal juhiks Venemaa võidule Ukraina üle – just sedasama, mida siin loo alguses tsiteerime, kus jumalalt palutakse vene relvadele jõudu ning õnnistust.

Kiriklikus otsuses on kirjas, et Uminski olla rikkunud preestrivannet, kui keeldus ukrainlastele surma palumast ning ta tuleks pühadest ordenitest välja visata. Otsus toimetati edasi Moskva patriarh Kirillile töölauakesele, kes on aga Putini lähemaid mängu- ning mõttekaaslasi.

Palve, kus Venemaa relvadele võitu palutakse, on patriarh Kirilli poolt muudetud Vene Õigeusu kiriku jumalateenistuse kohustuslikuks osaks, nii on preester Uminski selle teooria järgi justkui kiriku ja jumala vastu mässama hakanud, tegu on ketseriga.

Allkirjad FSB vastaste kaitseks

Tegelikult on taga kiusatud juba kümneid Vene õigeusu preestreid – selle eest, et nad on vaidlustanud kiriku ametlikku retoorikat sõja suhtes läbi palvete lugemise rahu, mitte võidu eest,

Uminski on teeninud 30 aastat Moskva Püha Kolmainu kiriku ülempreestrina, enne kui ta eile, vahetult enne õigeusu jõule vallandati.

Uminski tülitses Kirilliga juba varem, sest eelmisel aastal teatas ta, et sõjaretoorika ja «sõjaline erioperatsioon» ei ole kuidagi kooskõlas kirikliku liturgiaga.

Vene õigeusu kirik on Putini julgeoleku koostööpartner, sõge patriarh Kirill usub, et Issand Jumal isiklikult aitab ukraina rahva ära tappa.

Ta julgustas usklikke otsima preestreid, kes palvetavad pigem rahu kui võidu eest ja mõistavad, et igasugune võit on nendes sõdades alati Pyrrhose võit.

Pärast Uminski eemaldamist Püha Kolmainu kiriku ülempreestri kohalt ning asendamist Vene agressioonisõja hääleka pooldaja Andrei Tkatšoviga on 11 627 õigeusklikku allkirjastanud Uminski toetuseks avaliku pöördumise.

Vene Õigeusu Kirik Eestis on aga Kirilli juhitava verise agressorkiriku osa. Ükskõik, mil moel sealsed vaimulikud ka ei heietaks, et nad pole «sõda heaks kiitnud».

Nad ei ole sõda Ukraina vastu ka hukka mõistnud, mis tähendab, et astuvad üht jalga patriarh Kirilli inimtapjast masinavärgiga.

Selle organisatsiooni toimetamine tuleb Eesti Vabariigi pinnal ära lõpetada. Mida varem, seda parem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles