SÕJAPAANIKA ROOTSIS Rahvas ostab kokku esmaabi- ja matkatarbeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Matkavarustus. Pilt on illustreeriv.
Matkavarustus. Pilt on illustreeriv. Foto: New Africa / Shutterstock

Rootsi valitsus ja sõjaline juhtkond on viimastel päevadel hoiatanud kodanikke sõja võimalikkuse eest nende enda pinnal. See on pannud rootslased koguma kriisiks vajalikku.

Rootsis Biltema kauplustes on kriisitoodete müük kahekordistunud. Keti esindaja kirjeldas Aftonbladetile, et vaevu jõuavad nad varuakud, veekanistrid, matkapliidid, gaasipaagid, tikud ja välgumihklid laost riiulitele paigutada, kui need kiiresti ära ostetakse ja riiuleid tuleb uuesti täita. Tarbijate sellise käitumise taga on avalik debatt sõja võimalikkuse üle.

Hädaabiraadio, mis toimib ka taskulambi, laetava aku ja sireenina, on nüüd enimmüüdud toode Rootsis. Nende raadiode müük on kümnekordistunud ja matkapliitide müük kaheksakordistunud, rääkis kaupluseketi Clas Ohlson esindaja Expressenile. Tema sõnul pole kahtlustki, et inimesed on riigijuhtide hoiatusest paanikas ja selle tõttu ostavad asju kokku.

Krisskydd Sverige, kriisivajadustele spetsialiseerunud veebipood, ütles Aftonbladetile, et neil müüdavate toodete müük on nädalaga plahvatuslikult kasvanud.

Rootslaste sõjapaanika algas, kui Rootsi kaitseväe juhataja Micael Bydén kutsus Säleni julgeolekukonverentsil kodanikke sõjaks valmistuma. Tema sõnul peavad Rootsi kaitsejõud ja valitsus võimalikuks, et lähiaastatel ründab Venemaa Läänemere piirkonda.

Rootsi tsiviilkaitseminister Carl-Oskar Bohlin viskas veel õli tulle.

«Kutsun kõiki üles koguma julgust ja jõudu leppimaks tõsiasjaga, et sõda võib tulla Rootsi,» lausus ta.

Kohe tekkis Rootsis diskussioon sõja teemal ning inimesed hakkasid varusid kokku ostma ja psühholoogilist abi otsima.

Laste õiguste organisatsioon Bris teatas, et üha rohkem lapsi võtab nendega ühendust. Ka riiklikule lasteabitelefonile on tulnud tavapärasest rohkem kõnesid Ukraina sõjaga seotud muredega.

«Oleme seda muret näinud pärast seda, kui Venemaa Ukrainasse tungis. Vahel see eskaleerub, nagu praegugi. Viimati oli meil mitu päeva avatud vestlus, kus eksperdid ja psühholoogid lastega sel teemal vestlesid,» rääkis Rootsi televisiooni (SVT) saate Lilla Aktuelli toimetaja Lizette Edfelt.

Rootsi meedia kritiseeris valitsust ja võimu paanika tekitamise pärast.

Tsiviilkaitseminister Bohlin kaitses end televisioonis.

«On arusaadav, et inimesed tunnevad keerulistel aegadel ärevust. Kuid sellest mitte rääkimine ei pane seda kaduma. Räägime sellest, et saaksime oma valmisolekut tugevdada ja seekaudu ka tagada, et ei juhtuks halvimat võimalikku asja,» ütles Bohlin.

Endine peaprokurör Morgan Johansson ei nõustunud, sest arvab, et retoorika mõju on vastupidine. Johansson viitas Soomes toimunud arutelule.

«Sõnad loevad. Soomes jäetakse selline kõne olukorra jaoks, kus sõda on tõesti lähedal. Praegu see nii ei ole,» ütles Johansson Expresseni teatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles