«Mary Poppinsi» näitlejanna Glynis Johns suri 100-aastasena

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Glynis Johns
Glynis Johns Foto: L.Farr/AdMedia/Capital Pictures

Lahkunud on ülipopulaarses Walt Disney muusikalis «Mary Poppins» proua Banksina üles astunud näitlejanna Glynis Johns.

Glynis Johns sündis 5. oktoobril 1923. aastal Lõuna-Aafrika vabariigis. Tema isa oli näitleja ja ema pianist. Kaheksa aastakümmet kestnud karjääri jooksul laval ja ekraanil osales Johns enam kui 60 filmis ja 30 näidendis. Armastatud muusikafilmis «Mary Poppins» (1964) kehastas Johns pereema proua Winifred Banksi, mis oli tema tuntuim roll.

Näitlejanna mänedžer Mitch Clem rääkis väljaandele Variety, et Glynis paistis silma oma andekuse ja huumorimeelega. «Ta armastas näitlemist ja avaldas mõju miljonitele. Ta säras eredalt 100 aastat,» ütles Clem. «Glynise surmapäev oli Hollywoodis sünge päev. Me ei leina mitte ainult oma kallist näitlejannat, vaid tema surm tähistab ka kuldse Hollywoodi ajastu lõppu,» vahendab People

Glynis Johns alustas oma lavakarjääri juba lapseeas tantsijana. Tema ekraanidebüüt jääb 1938. aastasse, mil ta sai neljateistkümneseks. Publiku tähelepanu äratas ta pärast Anna rolli sõjadraamafilmis «49. paralleel» (1941), mille eest ta teenis parima näitlejana National Board of Review Award'i. Järgnesid juba peaosad filmides «Miranda» (1948) ja «Third Time Lucky» (1949). Sellest ajast saatis teda publikumenu.

Oma viimase filmirolli tegi ta 1998. aastal komöödias «Superstaar». Lisaks oli ta hinnatud näitleja nii teatris kui televisioonis ning tema häält võib kuulda ka kümnelkonnal heliplaadil, viimane neist ilmus 2018. aastal. Eesti vaatajad peaksid teda mäletama kaheksakümnendate romantilis-koomilisest teleseriaalist «The Love Boat», meil tuntud «Lemmenlaiva» nime all, mis oli ABC eetris 24. septembrist 1977 kuni 24. maini 1986 ja mida Eestis hoolega vaadati Soome televisioonist.

Johns osales ka 1990. aastatel kolmes filmis, igas vanaema pisirollis. Ta mängis 1995. aastal filmis «When You Were Sleeping» kaameraga vanaema ja tigedikust vanaema 1994. aasta mustas komöödias «The Ref». 1998. aastal nimetati Johns filmikategoorias Disney legendiks. Tema viimane filmiesinemine oli taas vanaema rollis 1998. aasta filmis «Superstaar».

Johns suri 4. jaanuaril Los Angeleses hooldekodus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles