FOTOD JA VIDEO Taskukohasem kui kodumaal? Vaata, kui palju tuleb Türgi kohalike maitseelamuste eest välja käia (2)

Trabzone pakkus meile kirevat segu ajaloost ja kaunist loodusest. Foto: Kollaaž
Chrislin Metsanurm
Copy

Oktoobri viimastel päevadel lendasin eestlaste jaoks täiesti tundmatusse linna, mille nimeks Trabzon. Esmapilgul võib kõlada see väga kauge ja hirmkalli reisina, kuid tegelikkus on hoopis teine. Kohalikud maitseelamused olid tunduvalt taskukohasema hinnaga kui kodumaal. Vaata videot!

Sügis Tallinnas hingas viimaseid värvilisi hingetõmbeid ning oktoobri päikesekiired kumasid juba lehtedel, mis hakkasid vaikselt puude otsast alla libisema. Selles maagilises tundes pakkisin ma oma väikese kohvri, sest ees ootas suur seiklus – teekond Türgi linna Trabzone, kus ootasid mind maalilised vaated ja imeline loodus.

Eestlaste jaoks on see linn pigem võõras, sest enamasti veedetakse oma puhkust Istanbulis, Kemeris või koguni Antalyas peesitades.

Seiklused võisid alata

Lennujaama jõudnud andsin esmalt ära oma pagasi ja seejärel seadsin sammud kohe väikesesse kohvikusse, kus haarasin endaga kaasa maitsva vrapi ja pudelivee. Nende eest tuli lennujaamas välja käia ligi kaheksa eurot. 

Nüüd ei jäänudki vaid muud, kui leida õige värav ja asuda Türgi poole teele. 

Türki lendasime Turkish Airlinesiga, lennukipardale astudes tervitas mind soe ja külalislahke meeskond. Lend ise oli tõeliselt nauditav – mugavad istmed, mitmekesine meelelahutusvalik ja pileti hinna sisse kuulus ka toit lennukipardal. 

Lennukipardal pakutav toit. Hinna sisse kuulus ka väike pudel veini.
Lennukipardal pakutav toit. Hinna sisse kuulus ka väike pudel veini. Foto: Erakogu

Kõigepealt lendasime üle kolme tunni Tallinnast Istanbuli ning siis kaks tundi Istanbulist Trabzoni.

Aknast avanev vaade muutus järk-järgult soojemaks, kuni lõpuks jõudsime Trabzoni linna kohale. Pilvede tagant paistsid esimesed Türgi rannikulinna kirkad värvid ja päikeseloojang, mis tervitas mind juba õhus olles. 

Trabzoni maandumisest algas minu seitsmepäevane seiklusrikas retk Türgis, kus iga päev tõi endaga kaasa uusi avastusi ja põnevaid elamusi.

Kohale jõudes tervitasid mind õhtupimeduses eredad linnatuled ning mõnusalt soe õhk, kuna järgmised päevad tõotasid tulla sisustatud, siis heitsin pika lennupäeva järel magama. 

Kõik päevad Türgis olid väga tihedalt sisustatud, päev algas tavaliselt kl 9.00 või 9.30 ja enne kl 20.00 –21.00 hotelli tagasi ei jõudnud. 

Vaata galeriist, mille kõigega Türgi mind kostitas!

Hommikud Türgis algasid juba varavalges, kui jalutasime ja uudistasime mööda ajaloolisi tänavaid, kus kohvikud hakkasid tasapisi ärkama ja päev algas Türgi kohvi aroomikate lõhnadega. 

Just kohv ja tee on oluline osa Türgi kultuurist ja traditsioonidest, sest kohalikel on välja kujunenud eriline kohvi valmistamise meetod, mis on üle sajandi vana ning on tähtis kohtumistel ja külalislahkuse näitamisel. 

Türgi kohv.
Türgi kohv. Foto: Elu24

Trabzon pakkus meile kirevat segu ajaloost ja kaunist loodusest

Külastasime Trabzoni Hagia Sophia (Ayasofya) mošeed, kalju küljele ehitatud Sümela kloostrit, Karaca koopaid, Kuzalan koske, Sinist järve (Mavigol), Kümbet platood. Loomulikult vaatasime üle ka imelised mäed, järved ja kosed. 

Terve reisi aja seikles kaasa meiega giid, kes rääkis kõigest kuni toredate detailideni välja. 

Viimasel päeval käisin ka kohalikus toidupoes. Vaata videost, mis hinnad mulle sealt vastu vaatasid:

Minu lemmikkohaks osutus Hagia Sophia katedraal, mis ei ole mitte ainult ajalooline kirik, vaid ka märkimisväärne arhitektuuriline pärand.

Ehitatud Bütsantsi perioodil, see on näide suurejoonelisest arhitektuurist ja kunstist, mis on pidevalt muutunud ja kohandunud erinevate kultuuride mõjutustega.

Kirik asub mereranna lähedal ja keskaegse linna piiridest kahe kilomeetri kaugusel lääne pool. Hagia Sophia on olnud muuseum 1961. aastast. Muuseumis on näha hindamatud Bütsantsi freskosid ja mosaiike.

Hagia Sophia katedraal.
Hagia Sophia katedraal. Foto: Elu24 / Chrislin Metsanurm

Erilist silmailu pakkus Sümela klooster, mis kannab endas Kreeka õigeusu kiriku pärandit.

Ehkki klooster ei asu üldsegi mitte otse Trabzoni linnas, väärib ta siiski mainimist.

Tegemist on Kreeka õigeusu kloostriga, mis on ehitatud Karadaği mäele ning pakub mitte ainult religioosset ajalugu, vaid ka maalilisi vaateid ümbritsevale loodusele. Klooster oli külastajate jaoks kinni aastaid, kuna seal toimus ulatuslik renoveerimine. Klooster suleti 2015. aastal Karadaği mäe varingu tõttu. 

Kloostrisse pääsemiseks saab autoga sõita 950 meetri kõrgusele ning sealt edasi tuleb jalgsi matkata ligi kilomeeter.

Klooster asub 1200 meetri kõrgusel merepinnast.

Sümela klooster
Sümela klooster Foto: Elu24 / Chrislin Metsanurm

Meie programm oli järgmine (inglise keeles):

Day 1 – 23 October 2023

Flight to Trabzon Airport – Transfer to the hotel – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 2 – 24 October 2023

Trabzon – St. Anne’s Church – Ortahisar Mosque – Boztepe Hill – The Panagia Theoskepastos Monastery (The Monastery of Girls) – City Museum – Lunch – Akçaabat – Ortamahalle (Middle Neighborhood) – Hagia Sophia (Ayasofya) Mosuqe – Handicrafts (Silver & Golden Kazaziye, Filigree) – Trabzon Old Bazaar – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 3 – 25 October 2023

Trabzon – Sumela Monastery – Hamsiköy Village – Lunch – Zigana Mountain – Gümüşhane – Imera Monestary (St. John Prodromos Monastery) – Süleymaniye Neighborhood (Old Gümüşhane Province) – Karaca Cave – Trabzon – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 4 – 26 October 2023

Trabzon – Giresun – Kuzalan Waterfall – Blue Lake – Kümbet Plateau – Lunch –Giresun City – Ordu City – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 5 – 27 October 2023

Trabzon – Uzungöl – Karaster & Lustra Plateaus –Uzungöl Etnography Museum – Lunch – Demirkapı Plateau – Hiking – Glacier Lakes – Rize – Dinner – Overnight in Rize Fındıklı Ramada Hotel

Day 6 – 28 October 2023

Fındıklı – Çamlıhemşin – Pokut & Sal Plateaus – Hiking – Lunch – Storm Valley (Palovit Waterfall, Zilkale Castle, Historical Stone Arched Bridges ) – Activities (Rafting, Zipline, Swing) – Dinner – Overnight in Rize Fındıklı Ramada Hotel

Day 7 – 29 October 2023

Fındıklı – Borçka Karagöl Lake – Lunch –Rize Çayeli Çeçeva Village Tea Gardens- Rize Tea Bazaar-Rize(Handicrafts) – Sürmene Village (Handicrafts , Sürmene Knives, Tea Break at a Tea Factory) – Trabzon – Dinner – Overnight in Trabzon

Day 7 – 30 October 2023

Trabzon – Transfer to Trabzon Airport

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles