Katrin Pauts Praha tulistamisest: mu süda on murtud ja tunne kohutav (2)

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Katrin Pautsi foto Prahas.
Katrin Pautsi foto Prahas. Foto: Katrin Pauts

21. detsembril toimus Prahas Karli ülikooli hoones tulistamine, milles hukkus 14 ja sai viga 25 inimest. Prahat tihti külastav kirjanik ja stsenarist Katrin Pauts ei suuda toimunut uskuda. «Praha, vaikne intellektuaalne linn, mis tundub nii väike ja turvaline? Ma pole seal iial midagi kartnud,» ütleb ta. 

«Minu Praha» (2020) raamatu autor Katrin Pauts käib Prahas nii tihti kui võimalik. Tšehhi pealinn on tema jaoks hingelähedane koht ning võimalusel veedab ta seal koguni mitu kuud korraga. Kui Pauts luges uudist Praha ülikoolis toimunud tulistamisest, ei uskunud ta oma silmi. «Praha, vaikne intellektuaalne linn, mis tundub nii väike ja turvaline? Ma pole seal iial midagi kartnud. Aga nagu näha, pole hullunud mõistuse eest pääsu mitte kusagil,» ütleb ta Elu24-le. 

«Jan Palachi väljak on üks mu lemmiknurgakesi Prahas – suurejooneline, elava liiklusega, suurlinlik. Ühel pool on kõnealune Karli ülikooli hoone, teisel pool imposantne Rudolfinumi kontserdimaja, kolmandast suunast avar vaade Vltava jõele ja Püha Vituse katedraalile. Neljandas suunas on Praha vanalinn ja legendaarne Staromětske väljak,» räägib ta ning meenutab 2020. aasta talve, mil viibis Prahas kirjandusresidentuuris. «Elasin kaks kuud Josefovis, Karli ülikooli majast kiviga visata. Iga päev jalutasin sealt mööda – või lõikasin teed lühemaks läbi selle hoovi – ja mulle meeldis läbi hoone kaarte pildistada Püha Vituse katedraali. Selline pilt – osa sellest majast – on ka mu raamatu «Minu Praha» kaanel.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles