VIDEOD Islandi vulkaan purskab nii palju laavat, et olümpiabassein täituks 20 sekundiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Islandi Reykjanesi poolsaarel hakkas 18. detsembril taas vulkaan purskama. Fotol, mis on tehtud 19. detsembril, on näha nelja kilomeetri pikkusest lõhest sulalaavat purskamas.
Islandi Reykjanesi poolsaarel hakkas 18. detsembril taas vulkaan purskama. Fotol, mis on tehtud 19. detsembril, on näha nelja kilomeetri pikkusest lõhest sulalaavat purskamas. Foto: KRISTINN MAGNUSSON / AFP / Scanpix

Vulkaanipurse Islandil Reykjanesi poolsaarel avas nelja kilomeetri pikkuse lõhe, mis näib olevat stabiliseerunud ja paiskab välja niinimetatud laavakardinat, selgitasid eksperdid.

Purse algas 18. detsembril kell 22.17 kohaliku aja järgi pärast tund aega kestnud maavärinaid. Lõhe põhjaots asub Stóra-Skógfellist idas ja selle lõunatipp ulatub Sundhnúkist ida pool asuva punktini, mis asub Grindavíkist vähem kui kolme kilomeetri kaugusel, seisab Islandi meteoroloogiaameti (IMO) 19. detsembri avalduses, mida vahendab Live Science.

«Umbes neli tundi tagasi alanud purske võimsus näib vähenevat,» kirjutasid IMO esindajad avalduses. «Asjaolu, et aktiivsus juba väheneb, ei näita, kui kaua purse kestab, vaid pigem seda, et purse on saavutamas tasakaalu. Seda tendentsi on täheldatud kõigi viimaste aastate Reykjanesi poolsaare pursete alguses.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles