ELU25 Juku-Kalle Raid: VAATA VIDEOT! Eestist saadetakse Ukrainasse maailmatasemel kohalikud droonid koos lisavõimestusega (1)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Copy
Droonikampaania algatajad Roy Strider ja Juku-Kalle Raid koos drooni ning tiibeti mastifi Nyimaga.
Droonikampaania algatajad Roy Strider ja Juku-Kalle Raid koos drooni ning tiibeti mastifi Nyimaga. Foto: arhiiv

Juba eelmisel aastal algatasid kõrgemate riigikaitsekursuste vilistlased ning sõbrad kampaania, et saata Ukrainasse luuredroone, meenutavad Juku-Kalle Raid ja Roy Strider, kes kuuluvad kampaania algatanute toimkonda. Kampaaniat toetas aktiivselt ka Postimees, kokku koguti 225 000 eurot.

Äsja katsetati Kesk-Eestis Paide lähistel Ukrainasse saadetavate droonide lisavõimestuse varustust, mis on ka toodetud Eestis, firmas Threod Systems. Varustus on ostetud eestlastest annetajate raha eest.

Lisavarustusele tulevad selle nädala algul järele Ukraina armee esindajad.

2022. aasta sügisese kampaania eesmärk oli korraldada annetusring Eesti kodanike seas ning koguda kokku 400 000 eurot, et osta Ukrainale premium-hinnaklassi tipptehnoloogilisi droone. Niisiis – saata Ukrainasse kaks Eestis Threod Systemsi  valmistatud maailmatasemel luuredrooni Kalev ja Lembit.

Kuigi toetuskampaaniaid Ukraina heaks on räsinud mitmed inetud episoodid, koguti siiski lõpuks 225 000 eurot.

Kuna algset rahalist eesmärki Slava Ukraini skandaali puhkemise järel ei saavutatud, leidsid KRKK vilistlased koos Threod Systemsiga mõistliku ja praktilise lahenduse võimestada kogutud rahaga Ukraina sõtta saadetavaid droone GPS-segamise vastase tipptehnoloogiaga, ühtlasi leiti võimalus läkitada Ukrainasse Kalevile ja Lembitule lisaks KRKK finantseeritud luuredroon Vambola.

Annetuskampaania lõpetati septembris 2023 ja kampaania esialgse eesmärgi osalisest muutmisest on teavitatud nii annetajaid kui avalikkust.

Droonide jaoks koguti raha platvormi toeta.me alt, mille ainus eestvedaja oli Henri Laupmaa, kes kinnitas, et 31.08.2023. aasta seisuga oli annetuskampaania tulemusel kogutud annetuskampaania platvormi pangakontole 224 757,70 eurot.

Kohe pärast kampaania lõppemist algasid probleemid kogutud raha kättesaamisega, platvormi Toeta.me haldaja Henri Laupmaa asus viivitama väljamaksetega ning vassis ja keerutas kogutud raha selge aruandluse nõudmisel.

Laupmaa vastu algatas politsei annetuskampaania korraldajate avalduse põhjal 2023. aasta septembris kriminaalmenetluse. Laupmaa lubas hilisema kirjaliku kokkuleppega, et kannab kogu summa droonide valmistaja arvelduskontole. Nimetatud summast 100 000 eurot lubas Laupmaa kanda droonide valmistaja kontole hiljemalt 28. septembril 2023 ja 124 757,70 eurot hiljemalt 10. oktoobril 2023.

Praeguseks on laekunud vaid pool lubatud summast.

Threodi droon Lembit.
Threodi droon Lembit. Foto: Juku-Kalle Raid

Hoolimata Laupmaa ebaeetilisest ja pahatahtlikust tegevusest ning siiani laekumata poolest annetatud summast, jõudsid droonitootja ja kampaania korraldanud kõrgemate riigikaitsekursuste vilistlased ühise lahenduseni, mis võimaldab paigaldada Ukraina tellitud Eestis toodetud võimsatele droonidele täiendavad elektroonilise võitluse vahendid (GPS-signaali segamise vastased seadmed), mis võimendavad oluliselt droonide töövõimet ja ellujäämisšansse.

Kalevile ja Lembitule lisaks suundub Ukrainasse Eestis toodetud luuredroon Vambola. Hetkel saab kampaania tulemusena võimenduse ja lisavõime lausa 10 Ukraina sõtta suunduvat eesti Threodi luuredrooni.

Laupmaalt ülejäänud raha laekumisel saab üliolulise lisavõimestuse veel 11 droonlennukit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles