Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

NIPID LUMEAJAKS Mida autosse varuda, et end talvistel teedel kindlalt tunda? «Näiteks võiks alati kaasas olla...»

Copy
Auto lumisel teel.
Auto lumisel teel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Talvised teeolud pakuvad autojuhtidele rohkelt väljakutseid. Arvestada tuleb suurema ajakuluga ning samuti võiksid autos olla mõned kindlad asjad, mis aitavad lumeajal paremini hakkama saada. «Kindlasti peab autos olema ka kommi,» ütles saatejuht raadio Elmari hommikuprogrammis. Liiklusekspert Villu Vane räägib, mis peaks autos olemas olema. 

Raadio Elmari hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa» arutlesid saatejuhid Tiiu Sommer ja Lauri Hermann selle üle, mis võiks autos talvisele sõidule minnes alati kaasas olla. Sommer tunnistas, et talle meeldib autoakendest sisse vaadata. Talvisele ajale kohaselt paistavad autodest tihti lumelabidad. 

«Autos peab olema kommi. Kui lumelabidat pole, siis on vähemalt kommi. Saad seda süüa. Kui keegi sulle appi tuleb, siis saad kommi talle ka anda,» ütles Sommer. Hermann lisas, et temal on autos kirves. «Kui rattakoopad lootusetult ära jäätuvad, siis õrnalt toksin kirvega neid,» rääkis ta.

Lumine sõidutee Hargla külas Valgamaal. Puud on lume raskusega vajunud tee kohale ning võivad möödumisel ohtlikud olla.
Lumine sõidutee Hargla külas Valgamaal. Puud on lume raskusega vajunud tee kohale ning võivad möödumisel ohtlikud olla. Foto: Arvo Meeks

Sõiduks tuleb varuda rohkem aega

Kuidas valmistada auto ette pikemaks sõiduks, teades, et ilmaolud võivad väga kiiresti muutuda? Transpordiameti liiklusohutuse osakonna liiklusekspert Villu Vane räägib, et talvine aeg on raske aeg meie kõigi jaoks, kuna teeolud võivad kiiresti põhjalikult muutuda. «See tähendab seda, et oma elukorraldust tuleb ümber sättida. Hommikul tuleb 15 minutit varem ärgata. Tuleb pidevalt jälgida teeolusid ja leppida sellega, et töölesõit võtab kauem aega,» räägib Vane.

Liiklusekspert Villu Vane.
Liiklusekspert Villu Vane. Foto: Pärnu Postimees

«Tuled peavad korras olema. Kui autot puhastada lumest, siis tuleb ka tuled puhtaks teha. Kojamehed vajavad võib-olla välja vahetamist. Talvine klaasipesuvedelik peab olema. Hari ja kaabits peaksid autos olema. Pikemale sõidule minnes peaks vaatama, et telefoni aku oleks laetud ja et autos oleksid soojad kindad.»

«Kui on väga lumerohke aeg või ees on ootamas pikem sõit, oleks hea kaasa võtta lumelabidas ja ka puksiirköis. Autol peaks olema paak täis. Ka taskulamp ei tee paha,» ütleb Vane Elu24-le. 

Lumelabidas
Lumelabidas Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

«Põhiline on aga see, et tuleb arvestada suurema ajakuluga.»

Kõige olulisem on jälgida teeolusid ja mitte liiklusmärgil märgitud suurimat lubatud kiirust, sest selle kiirusega sõitmine võib olla liiast. Kui sõidad aeglasemalt ja selja taga olev kolonn muutub närviliseks, võib auto tee ääres võimalusel korraks kinni pidada ja kolonni mööda lasta. Vane aga tõdeb, et üldiselt jääb kihutavaid uljaspäid vähemaks.   

«Enne pikemale sõidule minekut tutvuge teeoludega kodulehel www.tarktee.ee, sealt saab vaadata kaamerapilte üle Eesti. Teel olles ärge kiirustage ja hoidke suuremat pikivahet,» ütleb Vane. 

Kuidas autot talvehommikul õigesti puhastada, loe SIIN

Tagasi üles