KAS SINA KA? Vaata, mida eestlased sel aastal enim Google'ist otsisid

Elu24
Copy
Google.
Google. Foto: www.pexels.com

Google kogub igal aastal kokku kõige otsitumad sõnad ja avaldab tulemused detsembris aasta sõnade kokkuvõttes (ingl Year in Search). Sel aastal täitus ühtlasi 25 aastat laialdaselt kasutatud Google'i otsingumootori loomisest. 

Google'i Eesti äriarendusjuhi Kristina Randveri sõnul aitab Google'i otsingumootori tulemuste analüüsimine paremini mõista nii globaalseid trende kui ka olulisemaid sündmusi ja teemasid riigiti. «Google'i otsingumootori andmete analüüsimine annab meile olulist teavet selle kohta, mis inimesi enim mõjutab ja huvitab, alustades poliitikast ja tehnoloogiast ning lõpetades kuulsate inimeste ja spordisündmustega. Selle pinnalt saab teha järeldusi inimeste tarbimisharjumuste kohta, aga ka välja töötada uusi tehnoloogialahendusi,» rääkis Randver.

Tänavu on kõige populaarsemad otsingusõnad Eestis 2023. aasta valimised, automaksu kalkulaator ja tehisintellekt, selgub täna avaldatud Google'i aasta otsitumate sõnade edetabelist.

Google'i otsingutulemuste kokkuvõte näitab ka, millised olid sel aastal kõige olulisemad kultuurisündmused. Eestlased otsisid enim infot Eurovisiooni, Eesti Laulu ja The Weekendi kohta.

Spordisündmustest otsiti kõige rohkem Rally Estoniat, Wimbledoni ja Tartu maratoni.

Andreas Mikkelsen 2023. aastal Rally Estonial.
Andreas Mikkelsen 2023. aastal Rally Estonial. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Filmidest populaarseimad olid «Oppenheimer», «Barbie» ja Eesti filmitootjate linateos «Vigased pruudid».

Paraku kajastuvad igal aastal Google'i otsingusõnade järjestuses ka meie seast lahkunud inimeste nimed. Kõige rohkem teavet otsisid eestlased tele- ja raadioajakirjanik Olaf Suuderi, Ameerika staarnäitleja Matthew Perry ja armastatud näitleja Ita Everi kohta.

Google'i otsingumootorit kasutatakse aktiivselt ka sõnastikuna ja sõnade tähenduse leidmiseks. Tänavu otsisid eestlased kõige rohkem sõnade «melomaan», «liiderlik» ja «tüüne» tähendust.

Lisaks on Google'i otsingumootor lihtne abiline, et saada nõuandeid ja kiireid soovitusi. Sel aastal otsisid eestlased kõige enam nippe, kuidas arvutada tulumaksutagastust, kuidas püüda äädikakärbseid ja kuidas õpetada last lugema.

Tehnoloogia alajaotuses osutusid kõige populaarsemateks otsinguteks TI-juturobotid Chat GPT ja Character AI ning Apple'i nutitelefon iPhone 15.

Selle aasta Google'i üle maailma enim otsitud tulemus uudiste kategoorias on sõda Iisraelis ja Gazas, kõige otsitum sportlane on Ameerika jalgpallur Damar Hamlin, kõige populaarsem muuseum on Louvre ja retseptidest otsiti enim õpetust, kuidas valmistada Korea riisitoitu bibimbap'i. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles