Hispaanlanna sai 44 aastat hiljem oma tütre tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanlanna sai 44 aastat hiljem oma tütre tagasi
Hispaanlanna sai 44 aastat hiljem oma tütre tagasi Foto: SCANPIX

Hispaanias elav naine kohtus 44 aastat hiljem uuesti oma tütrega, kes talt kunagi rööviti.

Manuela Polo oli üks neist sadadest hispaanlannadest, kellele öeldi, et nende laps suri, edastab AFP.

Tegelikult vastsündinud rööviti ja müüdi lasteta paaridele. Sellised juhtumid leidsid aset diktaator Francisco Franco valitsusajal. Lastevargustega tegelesid peale haiglatöötajate ka katoliku kiriku esindajad.

Praegu 79-aastane naine ei uskunud kunagi, et ta seitsmes laps suri La Coruna haiglas pärast sündi.

Pärast pikka otsimist ja DNA-teste jõudis naine lõpuks tütre saatuse jälile.

Haiglas ei öeldud Polole, et tal sündis tütar, vaid valetati, et ta sai hoopis poja. Siis teatati lapse surmast. Naise abikaasale näidati haiglas aga väikest kirstu, et pere lapse surmas kindel oleks.

Väike vastsündinud tüdruk aga müüdi lasteta perekonnale. Laps kasvas üles Valencias ning kannab nime Maria Jesus Cebrian. Ta hakkas oma bioloogilist ema otsima 12 aastat tagasi.

«Kui ma olin 14-aastane, öeldi mulle, et olen adopteeritud. Ma sain teada, et minu eest on raha makstud. Kui mu adoptiivvanemad surid, hakkasin bioloogilisi vanemaid otsima. Ma mõtlesin, kas ta oli vallasema ja pidi mind pere survel ära andma,» lausus Cebrian.

Nii ema kui tütar otsisid informatsiooni varastatud laste otsimisega tegelevast organisatsioonist SOS Stolen Children.  Seal tehtud DNA-test näitas, et Polo ja Cebriani geeneetiline sarnasus on 99,7 protsenti.

Üle 44 aasta said ema ja tütar lõpuks kokku.

Hispaanias on diktaator Franco ajastu lastevarguste tõttu kannatanud tuhandeid perekondi. Nende juhtumite uurimisega tegelejate sõnul on teada vähemalt 300 000 imikuvarguse juhtumit. Ka on lastud lahti kaevata väidetavalt haiglas surnud laste haudu. Neist on leitud tühja kirstu jäänused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles