Happerünnakus koletiseks muutunud naine lahkus vabatahtlikult elust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fakhra Younus enne ja pärast happerünnakut
Fakhra Younus enne ja pärast happerünnakut Foto: SCANPIX

Pakistanis langes 12 aastat tagasi üks tantsijanna oma abikaasa happerünnaku ohvriks.

Fakrah Younuse kena nägu muutus selle tagajärjel tundmatuseni, edastab Daily Mail.

33-aastane Younus tegi 17. märtsil enesetapu, hüpates Itaalias Roomas asuva maja kuuendalt korruselt alla. Naine sai Roomas ravi.

Younuse abikaasa Bilal Khar ründas maganud naist 2000. aastal, kallates ta näole hapet.

Rünnak leidis aset paari viieaastase poja juuresolekul.

Younus kaotas täielikult nina ning ülejäänud näol oli raskeid kahjustusi. Alates 2000. aastast tehti naisele 39 operatsiooni.

Hape põletas naise huuled, juukseid, jättis ta ühest silmast pimedaks, hävitas vasaku kõrva ning tekitas rindadele kahjustusi.

«Mu näost sai minu vangla. Mu poeg ei pidanud mind enam oma emaks,» lausus pakistanlanna.

Pärast kodumaal saadud ravi jätkus ta ravimine Itaalias Roomas.

Selle aasta 17. märtsil lahkus ta vabatahtlikult elust, jättes maha hüvastijätukirja, milles seisis, et Pakistani seadused lubavad naiste vastu igasugust vägivalda kasutada ning ta ei suuda seda taluda.

Politsei arreteeris naise abikaasa Bilal Khari 2002. aastal. Talle esitati süüdistus mõrvakatses. Mees oli trellide taga vaid viis kuud.

Khar pääses kerge karistusega, kuna ta on Pakistani eksparlamendisaadiku ja poliitiku poeg.

Kui mees oma eksnaise enesetapust kuulis, lausus ta televisioonis antud intervjuus, et mitte tema ei teinud happerünnakut, vaid isik, kellel on temaga sama nimi.

Khari sõnul ei tapnud Younus end mitte kohutava näo, vaid rahapuuduse tõttu.

Inimõigusorganisatsiooni The Aurat Foundation andmetel leidis 2011. aastal Pakistanis naiste vastu aset rohkem kui 8500 happerünnakut.

Pakistani valitsus võttis möödunud aastal vastu uues seaduse, mille kohaselt saab happerünnaku  eest kuni 14 aastaks trellide taha saata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles