Vikerraadio tähistab 45. sünnipäeva «Meelejahutaja» otsesaatega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta parim naisnäitleja Ita Ever oma garderoobis.
Aasta parim naisnäitleja Ita Ever oma garderoobis. Foto: Liis Treimann

Eesti kuulatuim raadiojaam Vikerraadio tähistab oma 45. sünnipäeva meeleoluka otsesaatega «Meelejahutaja 2012».

3. aprillil algusega kell 16.05 kõlavad Vikerraadios legendaarse huumorisaate vanemad naljad ning Veiko Märka, Andrus Kiviräha ja Mart Juure poolt kirjutatud tänapäevased sketšid.

Kohal on «Meelejahutaja» legendid Ita Ever, Eino Baskin, Tõnu Aav ja Tõnu Oja ning noorema põlvkonna näitlejad Mait Malmsten, Jan Uuspõld, Märt Avandi ja Hilje Murel. Sünnipäevasaate lavastaja on Lembit Ulfsak, saatejuhid Margit Kilumets ja Meelis Kompus. Muusikat teevad Kukerpillid ja noorteansambel Chillin.

Lisaks raadiole saab «Meelejahutaja 2012» otsesaadet jälgida ka veebikaamera vahendusel Vikerraadio ja ERRi kodulehel. Juba käimasolevast nädalast saab tööpäeviti kell 16.45 kuulata kõige populaarsemaid «Meelejahutaja» sketše.

Vikerraadio alustas tööd 3. aprillil 1967. aastal, mil kanal loodi alternatiiviks tollasele Eesti Raadio 1. programmile, viimases edastati venekeelseid Moskva uudiseid, vennasrahvaste raadioloomingut ja muud. Vikerraadio kava kokkupanekul lähtuti selgelt kuulajaskonna, mitte parteiaparaadi huvidest. Kava oli uudislik, heas mõttes meelelahutuslik ning peagi ületas Vikerraadio kuulatavus kümnekordselt 1. programmi oma.
 
Üks Vikerraadio armastatumaid kaubamärke «Meelejahutaja» on 1965. aastal loodud raadio meelelahutussaadete toimetuse ehk RAMETO saade. «Meelejahutaja» alustas 1973. aasta 21. oktoobril ning sai kiiresti ülipopulaarseks - inimesed ootasid kuude kaupa piletijärjekorras, et pääseda raadiomaja Valgesse saali avalikele lindistustele. See oli saade, mis kostis igast kodust.
 
«Meelejahutaja» esimest näitetruppi juhatas Eino Baskin, kelle käe all viskasid raadioeetris nalja näitlejad Einari Koppel, Ago Saller, Hans Kaldoja, Tõnu Aav, Robert Gutman, Helle-Reet Helenurm, Ita Ever, Ester Pajusoo ja Jaanus Orgulas. Hiljem ühinesid nendega Urmas Kibuspuu, Jüri Krjukov ja Anne Paluver ning truppi juhatasid Eero Spriit, Kaarel Kilvet ja Raimo Aas.
Viimane “Meelejahutaja” oli eetris 28. mail 1995.

Vikerraadio on juba viimased 10 aastat Eesti kõige kuulatuim raadiojaam. TNS Emori andmetel kuulas Vikerraadiot 2011. aastal nädalas keskmiselt 349 tuhat inimest, iga nädal kuulas programmi keskmiselt 45 protsenti eestlastest ning jaama edu teiste ees oli viimase kümnendi suurim.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles