Punases tornis näeb kartulikunsti

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punases tornis avatakse kartulitrüki festivali tööde näitus.
Punases tornis avatakse kartulitrüki festivali tööde näitus. Foto: Näituse plakat

Esmaspäeval, 9. veebruaril kell 17 avatakse Punase torni galeriis III rahvusvahelise kartulitrüki festivali tööde näitus.

Väljapanekul eksponeerit taiesed valmisid läinud suve lõpus, kui Järvamaale Laupa mõisasse kogunenud 16 taidurit korraldasid seal festivali.

Et ÜRO oli 2008. aasta kuulutanud rahvusvaheliseks kartuliaastaks, pidas John Phillips, Londoni Print Studio direktor, festivalilistele loengu kartuli ajaloolisest ja sotsiaalsest rollist. Ulla Lapiolahti kõneles koosolnuile looduslike värvide päritolust ja nende kasutamisest.

Rahvusvahelise kartulitrüki festivalide eesmärk on olnud tutvustada ja propageerida kartulitrükki kui üht primitiivseimat ja loodussõbralikumat graafikatehnikat, samuti toonitada kartuli kui eestlaste põhitoiduse tähtsust.

Mullu septembris oli näitus „Potatoprint festival III" üleval Eesti kunstiakadeemia galeriis.

„Hoolimata vanarahva ütlustest, et ilu ei sünni patta panna ja toiduga ei mängita, püüame kartulit trükiplaadina kasutades pühitseda tema tähtsust eesti kultuuris, leida talle muid rolle peale sousti all olemise ning tõestada, et kunst võib olla söödav," on oma tegemiste kohta ütelnud kartulitrükkalid ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles