Musta reede puhul pandi müüki must notsu Priidik

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Priidik otsib uut omanikku.
Priidik otsib uut omanikku. Foto: Erakogu

Tänase ostlejate pidupäeva puhul leiab Facebookist Võrukate grupist omapärase kuulutuse – müüki on pandud must notsu. «Põrsad on väga targad ja puhtad loomad,» räägib minipõrsaste kasvatamisega tegelev Evelin. 

Facebooki grupis «Võrukad. Megasuur ja tõeliselt vaba» kirjutab Võru elanik Evelin: «Musta Reede pakkumine – minipõrsas, isane, must. Hind 75 eurot.» 

«Hetkel veel alles, aga huvilisi on,» ütleb ta Elu24-le. «Emane Peppa on meil aasta ja kolmekuune, Priidik ja George on viiekuused,» räägib Evelin lisades, et põrsad on väga targad loomad. «Ehk isegi targemad kui koerad. Meie Peppa on pärit Saaremaalt mini zoost, ta oli kolmekuune, kui ta endale saime. Kuna alguses tuli ta meile tuppa elama,  käis ta ilusti oma häda tegemas kassi liivakastis. Sellega polnud kunagi mingit probleemi. Sead on väga puhtad.»

Peppa tuli Evelini pere juurde elama sügisel. Talveajal elas ta toas, kevadel lasi perenaine ta esimest korda välja ja sellest hetkest alates ta välja jäigi. «Talle väga meeldib väljas olla. Suvel oli kogu aeg välisuks lahti, aga ta tuppa tulla ei tahtnud. Käis ainult ukse taga midagi head ja paremat küsimas,» ütleb Evelin.

Evelini lemmikloomad, kellest üks otsib uut kodu.
Evelini lemmikloomad, kellest üks otsib uut kodu. Foto: Erakogu

Mida peaks musta notsu uus omanik teadma? 

Põrsaid ei saa pidada korteris. «Kindlasti ei sobi nad korterisse lemmikloomana. Peaks ikka oma maja olema ja oma koduhoov, kus nad saaksid ringi kõndida ja seamoodi muru sonkida,» räägib Evelin. 

Põrsast võib saada truu kaaslane, kes on teile igal pool seltsiks. «Peppa väga hoiab mind. Kevadel, kui aias riisun, kõnnib ta mul kogu aeg sabas ja magab kokkuriisutud lehehunnikus. Kui ma jälle näiteks kuhugi kaugemale lähen, tuleb tema ka alati kaasa.»

Toidu suhtes pole notsud valivad. «Nad söövad kõike. Meie enda toidu jäätmeid. Nad söövad ka puu otsast allakukkunud tammetõrusid ja õunu. Keedan ka putrusid. Suvel söövad kõike, mida aiast kätte saavad,» avaldab Evelin.  

Põrsas Priidik.
Põrsas Priidik. Foto: Erakogu

Uhkete lillepeenardega majja põrsad ei sobi. «Mul lillepeenraid pole ammu enam. Kuna mul on ka koerad, kes tegid tavaliselt lilledele üks null, olen amplite kasuks otsustanud. Kartulit ma ise ei kasvata. Kui kasvataksin, siis ei saaks põrsad niimoodi vabalt ringi kõndida. Peaksid olema aedikus kinni, muidu kaasneb sellega palju pahandust,» räägib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles