Mida teha Järvamaal?

Copy
Foto: Shutterstock

Soovid osaleda kuuldemängus või proovida ajas rändamist?

Siin Järvamaal saad sa proovida telediktori tööd ja osaleda kuuldemängu salvestamisel. Või kui tele- või raadiomaailm sind ei köida, siis võid hoopiski õppida vana võimasinaga koorest võid valmistama.

Kui sinu silmadesse toovad aga sädeme liikuvad sõõrid, siis on sul võimalus lähemalt tutvuda 180 ajaloolise jalgratta või 200 lapsevankriga. Näha saab nii ajaloolist pedaalideta jooksuratast, 18 sajandist pärit lapsekäru kuni nõuka-ajast pärit leidudeni välja.

Erinevates ajastutes rändamist võib siin samuti proovida. Nooremad saavad kogeda lapse elu talus 19. sajandil koos kunagiste mängudega. Teises kohas saab riietuda erinevatesse kostüümidesse ja neis lasta ennast jäädvustada fotosessioonil.

Ah et kust selliseid põnevaid tegevusi leida? See kõik on leitav Järvamaalt, kohast, mis on lähedal igale eestimaalasele, ükskõik kust sa siis sõitu alustad - Järvamaa asub meie riigi keskel. Muuseume on väga palju, aga ainult siin on Eesti Ringhäälingumuuseum Türil, Eesti Piimandusmuuseum Imaveres, Eesti Jalgrattamuseum Väätsal, A.H. Tammsaare muuseum Vargamäel, Wittensteini tegevusmuuseum Paides ja Käru Muuseum Kärus. Aasta lõpus avab Paide lähedal uksed Rabamu elamuskeskus, mis keskendub rabade rikkusele.

Looduse lähedust, kus saab end hästi tunda ja hinge turgutada kui vaim väsinud, võid Järvamaal kogeda pea igal sammul. Muide, kas sa teadsid, et Järvamaa kuulub roheliste sihtkohtade ülemaailmsesse võrgustikku Green Destinations.

Ära siis unusta – Järvamaa on lähedal.

Paide Teatri koguperelavastus: Kui lapsepõlves pole enam lumeingleid ega kelgutamist

Lumi katab vaikselt maad, muutes ümbruse helendavaks ja pehmeks. Jääkristallid puudel ja akendel loovad päikesevalguses sätendavaid mustreid. Meie ümber on talvine muinasjutumaa. Aga mis juhtub siis, kui see kõik äkki kaob? Kui lapsepõlvemälestused ei sisalda enam lumeingleid ega kelgutamist. Kes vastutab selle eest, kui maailm muutub ja kes saaks veel midagi päästa?

Paide Teatri koguperelavastus annab lastele võimaluse nendel olulistel teemadel kaasa mõelda.

Lavastus "Ilus ilm" räägib loo kolmest lapsest, kes avastavad enda jaoks kliimamuutuse probleemi. Nad proovivad leida mingisuguseidki lahendusi, et lumememmede paraad saaks ikka toimuda. Lahenduste leidmiseks kaasavad nad ka publiku. Koguperelavastus räägib kliima muutustest just lastega, sest nemad on meie tulevik.

Loosse on kaasatud Väätsale omased talvetraditsioonid nagu lumememmede paraad ja talvised vaateaknad. Lavastusest saavad osa ka erivajadustega lapsed, neile on tagatud ligipääsetavus. Mõnel etendusel on viipekeele ja kirjeldustõlk.

Lavastus koosneb kolmest osast, alguses saab publik kaasa elada kolme lapse avastustele laval, seejärel liitub publik looga ning läbib mängude ja seiklusterohke maailma. Mänguline liikumispaus annab lastele ja ka täiskasvanutele võimaluse ise panustada vajalikeks muutusteks.

Väätsa mõisas etenduv lavastus sobib vaatamiseks nii 6-12 aastastele lastele kui ka täiskasvanutele. Lavastaja on Mariliis Peterson ja autor Siret Campbell. Esietendus on 29.11 kell 11.00 Väätsa mõisas.

Osta pilet siit!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles