Mida teha Võrumaal?

Copy
Foto: Shutterstock

Mis teeb jõuluprae liha heaks?

Eestlaste jõululauale on läbi aegade kuulunud liharoad. Lihuniku Äri Tartus ja käesolevast talvest ka Haanjas on harukordne lihapood, mille juurde kuulub ka restoran. Maitsev liha saab tulla vaid loomadelt, kes on elanud täisväärtuslikku elu ning söönud neile loomuomast toitu. Võrumaal asuvas Sentafarmis toodetud liha on enne Lihuniku Äri müügiletile jõudmist kohapeal kuivlaagerdunud vähemalt 21 päeva. Protsessi käigus väheneb lihas veesisaldus, maitse muutub intensiivsemaks ja liha muutub järjest pehmemaks. Lihakeha, mis on õigesti laagerdatud, on lõpuks nii pehme ja maitsev, et seda on võimalik valmistada kiirelt ahjus, pannil või grillil.

Sentafarmis kasvanud loomade väärtuslik liha jõuab müüki Lihuniku Ärisse Tartus ja sealtkaudu eestimaalaste peolauale. Kaasa ostmiseks ja kohapeal söömiseks pakutakse vaid Eestimaa taludest pärinevat mahedat rohumaaveise-, sea-, kana- ja lambaliha.

Äsja Haanja Puhke-ja Spordikeskuses avatud Lihuniku Äri restoranil on hea meel võõrustada talverõõmude nautijaid – seal pakutakse maitsvat kõhutäidet talispordi harrastajatele ja sportlastele. Restoran mahutab kuni 100 inimest olles nii ideaalne paik ka jõulupidude korraldamiseks ja muudeks sündmusteks ettevõtetele.

Sentafarmi üks tähtsaim põhimõte on, et loom tuleb ära kasutada ninast sabani, seepärast julgustatakse kõiki proovima erinevaid lihatükke. Retsepte ja soovitusi liha valmistamiseks ning võimaluse liha pidulauale ette tellida leiab meie kodulehelt.

Lõõgastav talvepuhkus spaas - naudi ise ja kingi teistele

Eesti loodus ja vahelduvad neli aastaaega on kui üks suur kingitus ja privileeg. Meil on igal ajal võimalik linnakärast ja infomürast eemalduda ning nautida näiteks Võrumaa vaheldusrikast loodust ja vaikust ning Kubija loodus-spaas võtta mõned lõõgastavad spaahoolitsused või lausa majutuse spaapaketiga.

Jõulud veedetakse üldjuhul pere ringis, aga kui sinu pere ongi praegu juhtumisi vaid kahe-liikmeline, on väga mugav veeta jõuluaeg Kubijal, nautida kõike, mida Võrumaal pakkuda ja lasta hea maitsta jõuluõhtusöögil, kus lauale kantakse angersäga salat, part, astelpaju kook ja hõõgvein.

Kui sa aga soovid lähedasi hellitada ja neile öelda kui väga sa neist hoolid, tee neile meeldejääv kingitus – spaapakett koos hoolitsustega. Kinkekaardi saad soetada e-poest või hotelli vastuvõtust.

Näiteks „Eakate tervisepakett“ võimaldab Kubijal puhata veidi pikemalt ja võtta majutuse suisa kolmeks ööks, pühapäevast kolmapäevani. Hinnas on kõik söögikorrad, magneesiumsoola jalavann, soojad virsikuparafiini kindad kätele, mõistagi piiramatu spaa- ja saunakeskuse jms.

Rõõmu Võrumaa talvest aitab tunda pakett „Talverõõm“. Lisaks ööbimisele ja maitsvatele söögikordadele on selles paketis energiat andev seljamassaaž greibiõliga, soojad teepuuõli sokid jalgadele ja soojad viriskuparafiini kindad kätele jms.

Lapsed on Kubijale väga oodatud, aga spaa- ja saunakeskuses võivad kuni 16 aastased lapsed viibida kuni kella kaheksani õhtul. Hilisem õhtune aeg on spaa- ja saunakeskus vaid täiskasvanute päralt.

Kubijal pakutavate teenuste kohta saad täpsemat infot SIIT.

Kütioru talveelamus – lumised rajad ja kaunid vaated 

Kütioru keskusesse on leidnud tee nii seiklushimulised noored kui ka kogenud mäespordihuvilised – looduslike kurvida ja laskumiste ning kaunite vaadetega nõlvad pakuvad elevust ning adrenaliiniküllast talveelamust.

Kütioru loodusparki ümbritsevad Eesti kõrgeimaid suusamäed ning talvekuudel koguneb siia igapäevaselt ligi pool tuhat mäesuusatajat ja lumelaudurit.

Kütioru keskuses leidub tegevust igas vanuses külastajatele. Nimelt on keskus teinud aastaga PRIA-toetuse abil suure sammu, pakkudes külastajatele uusi võimalusi ja elamusi. Tänavu sai mäekeskus uue garaaži, kaasaegse piletimüügi süsteemi ning lastele ja algajatele mõeldud lint-tõstuki. Lumekahurid tagavad nüüd suurepärased lumeolud kogu hooaja vältel.

Lisaks kolmele ankurtõstukile saavad tänavu külastajad kasutada ka lint-tõstukit, mis asub kohe õppenõlva kõrval. Sellega saavad ka väiksemad külastajad ning päris algajad lihtsasti mäest üles. Sõidu ajal on võimalik nautida imelisi vaateid lumistele nõlvadele ning tekib ootusärevus juba enne mäest laskumist!

Suusasõprade jaoks on Kütiorus kokku seitse erinevat laskumisrada kogupikkusega 2,56 km.

Kui oled alles algaja, siis pole vaja pabistada, sest alati on populaarne valik sinine rada

ehk rada nr 1. Punane rada pakub äkilisi väljakutseid ja must on reserveeritud professionaalidele. Seitsmes rada avatakse vaid siis, kui sajab maha piisavalt paks looduslik lumekiht.

Kütioru peamaja pakub mitmed võimalusi – siit saab soetada mäepileteid, rentida tipptasemel varustust, nautida kohviku mõnusat õhkkonda, turgutada end maitsva eine või sooja joogiga. Kaasaegne kaugloetava kiipkaardiga piletisüsteem on külastajale mugav - väravad avanevad automaatselt ning piletit pole vaja isegi taskust välja võtta.

Haanjamaa talvine võlu avaneb lumiste radade ja järvedega nagu talvemuinasjutus! Keset seda ilu paikneb Kütiorg nagu ime. Oru põhjast avaneb võrratu vaatepilt seitsmele suusanõlvale ning seal põimuvad rõõmsalt nõlvadelt laskuvad suusarajad. Tule avastama ja nautima!

Copy

Märksõnad

Tagasi üles