SAAGE TUTTAVAKS Vaata, kes pälvisid kodanikujulguse aumärgi

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Kodanikujulguse aumärkide saajad
Kodanikujulguse aumärkide saajad Foto: Arno Mikkor

Täna anti justiitsministeeriumis pidulikult üle kodanikujulguse aumärgid. Aumärke antakse kuriteo ärahoidmise või selle takistamise, kuriteolt või vahetult pärast seda põgenemiskatselt tabatud inimese kinnipidamise, kuriteoohvri abistamise või muu olulise panuse eest inimeste turvatundesse.

Reedel, 24. novembri lõunal toimus justiitsministeeriumis Tamme saalis pidulik sündmus, kus anti kuuele vaprale inimesele üle kodanikujulguse aumärgid. 

Julgeid kodanikke tunnustasid justiitsminister Kalle Laanet, Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Saskia Kask ning politsei- ja piirivalveameti peadirektor Egert Belitšev.

Kodanikujulguse aumärgid anti järgmistele tublidele kodanikele:

Eero Ergma

Märtsikuu alguses soovis üks naisterahvas võtta välja suurema summa raha Tallinna Lasnamäe Centrumi Swedbanki kontorist. Ta arvas end osalevat politsei operatsioonis, et tõkestada kelmide tegevust ja selgitada välja ebaausaid pangatöötajaid. Tegelikult oli ta ise sattunud kuritegeliku skeemi ohvriks ning kelmid püüdsid temalt säärase petulooga raha kätte saada. Swedbanki töötaja Eero Ergma märkas seda ning andis sellest politseile teada. Koostöös Eeroga peeti kinni nn politseioperatsiooni korraldanud lätlasest kelm, kes vahistati ja ootab nüüd oma karistust. Julge kodaniku aumärgile esitaja sõnul ei ole Eero Ergma vaid professionaalne ja initsiatiivikas töötaja. Ta on inimene, kellele läheb kelmuste takistamine tõesti korda. Eero on varemgi andnud oma olulise panuse politsei aitamisse. Nii aitab ta kaitsta inimeste vara.

Iti-Anett Papli

2022. aasta mais ootas noor Iti-Anett Papli Tallinnas Balti jaama kiirtoidurestorani ootesaalis autobussi, millega koju sõita. Ühel hetkel sisenes ootesaali vanem meesterahvas. Tema järel kõndis turvatöötaja, kes lasi meesterahvale siseruumis korduvalt pipragaasi silma ja lõi teda mitu korda jalgadesse. Iti-Anett filmis olukorda oma telefoniga. Sellest videost on näha, kuidas hetkel, mil turvatöötaja on ruumist lahkunud, pakub Iti-Anett tollele vanemale meesterahvale vett ja küsib, kas ta vajab abi. Samuti on videost kuulda, kuidas kõrvalolijad sekkuvad ja küsivad, miks turvamees abitut meesterahvast lööb. It-Anett oli olukorrast häiritud ja tundis hirmu – turvatöötaja peaks olema inimene, kes hoolitseb teiste turvalisuse eest, mitte vastupidi. Koju jõudes rääkis nooruk juhtunust emale ning näitas videot, mispeale julgustas ema teda politseisse pöörduma. Nii tegigi Iti-Anett politseile avalduse ja andis hiljem kriminaalmenetluse käigus juhtunu kohta ütlusi.

Iti-Anett Papli julgus sekkuda on tema aumärgile esitaja sõnul imetlusväärne. Ta aitas juhtunut jäädvustada ja andis sellest hiljem politseile teada, kusjuures mitte ükski juhtunut näinud täisealine inimene ei pöördunud avaldusega politsei poole. Praegu on endise turvatöötaja suhtes jõustunud süüdimõistev kohtuotsus, mille tõttu ei saa ta enam sellist tööd teha. Aitäh Iti-Anett Paplile, kes andis oma panuse kaaskodanike turvatunde suurendamisse.

Kirill Badikin

Kirill Badikin on aktiivne Eesti kodanik, kes võttis Eestisse saabunud Ukraina sõjapõgenike aitamise oma südameasjaks. Ta aitab vabatahtlikuna Ukraina põgenike kogukonna Facebooki grupis «Ukraina sõbrad Eestis» alates 2022. aasta märtsist. Grupis on 67 000 liiget, kellest veidi vähem kui pooled on Ukraina põgenikud. Kirill korraldab grupis infotunde, kus selgitab koos riigiasutuste ja organisatsioonidega kohalikku eluolu ja edastab olulist teavet – nii toetab ta põgenike kohalikku ühiskonda lõimumist ja aitab kaasa turvatunde loomisele. Kirilli korraldatud infotunnid ja tema jagatav teave aitab põgenikel kiiremini lõimuda Eesti ühiskonda, tutvuda meie seaduste ja tavadega. Selle kaudu vähendab ta võimalikke rahvuslikke pingeid ja mõjutab turvalist elukeskkonda ka laiemalt. Kirill on korraldanud üle 30 infotunni, mida on vaadatud kokku üle 100 000 korra. Põgenikud pöörduvad Kirilli poole abi saamiseks pea iga päev.

Kirill on aidanud ülalpool mainitud Facebooki grupis lahendada mitu olukorda. Tema abiga on lahenduse leidnud näiteks olukord, kus noor Ukraina neiu läks oma õega tülli ja jäi peavarjuta. Ta on nõustanud ka vägivaldses suhtes olnud ukrainlannat, aidates temal leida põgenemistee ja suunates naise varjupaika. Samuti on Kirill aidanud lahendada pettusi seoses eluaseme ja üürilepingutega, aga ka töölepingu ja -tasu küsimustes koos tööinspektsiooni ja sotsiaalkindlustusameti ohvriabi töötajatega. Koostöös ametnikega on ta suunanud ohvreid saama abi.

Samuti on Kirill sotsiaalkindlustusameti töötajana tegelenud riigimajutusel viibinud põgenikega ja lahendanud olukordi koostöös politsei, kiirabi ja teiste üksustega. Kirill toetab ka isiklikult paari noort Eestisse saabunud kurva saatusega noort põgenikku, kes on siin võõras keskkonnas üksinda. Üks nooruk oli Eestisse põgenenud emata, kuna ema sai Ukrainas rünnaku tõttu surma. Noormehel polnud rahalisi vahendeid ning tema psühholoogiline seisund oli kriitiline. Kirill aitas teda vahenditega, nõustas ja leidis spetsialistid, kes sõjakuriteoohvrit sügavamalt aitavad. Teine põgenik oli alaealine ja saabus Eestisse sugulaste juurde, kuid ei saanud nendega läbi. Kirill korraldas noormehele koostöös ametnikega elamispinna, aitas tal kohaneda ja suurendas põgeniku turvatunnet.

2022. aasta märtsis võttis Kirill vabatahtlikuna vastu sadu põgenikke, kes Tallinna vastuvõtukeskusesse pöördusid. Ta registreeris ja nõustas värskelt sõjakoldest saabunud ukrainlasi ja panustas rohkem kui ametnikelt eeldati. Aumärgile esitaja sõnul väärib Kirill tunnustust, kuna on andnud väärt panuse haavatava sihtgrupi abistamisel.

Leelo Howard

Swedbanki teadlik ja kogenud töötaja Leelo Howard aitas tabada kelmi ja hoidis ära 7000 euro suuruse kahju kannatanule. Nimelt oli tänavu kevadel sattunud üks vanem naine kelmuse ohvriks. Pettur oli temalt kolme nädala jooksul välja petnud 14 531 eurot, lubades raha eest eemaldada kannatanule ja tema perele peale pandud needuse. Kannatanu andis petturile raha veendumuses, et muidu juhtub tema ja ta perega õnnetus. Pettur oli varemgi kohtus samalaadsete kuritegude eest süüdi mõistetud.

Kuna kannatanu ühel aprillikuu päeval enam pangaautomaadist sularaha võtta ei saanud, suundus ta Magistrali keskuse pangakontorisse Tallinnas, et kelmile veel 7000 eurot välja võtta ja üle anda. Pangakontoris hakkas pangatöötaja Leelo Howard kahtlustama, et kannatanu on sattunud kelmuse ohvriks, kuna too oli automaadist lühikese aja jooksul suure summa raha välja võtnud. Leelo reageeris kiiresti ja kutsus kohale politsei. Tänu tema kõnele tabas politsei kelmi Magistrali keskuse juurest. Aruka ja kiire pangatelleri abiga sai alustatud kriminaalasi ka kohtumenetluses kiire lahenduse, mille käigus mõistis kohus kannatanu kasuks välja tsiviilhagi 14 531 eurot.

Tavaliselt on kelmuste menetlemine aeganõudev. Paljud kannatanud tunnevad politsei poole pöördudes ebamugavust, kui saavad aru, et neid on petetud. Kuna Leelo Howard sekkus kiiresti ja teavitas kohe politseid, aitas tema häirekeskusesse tehtud kõne kriminaalasja kiiresti lahendada ja kannatanut aidata.

Rasmus Andresson

Uhke ema esitas kodanikujulguse aumärgile enda poja Rasmus Andressoni, kelle kiire tegutsemine aitas tema kodus vargil käinud mehed kätte saada.

Tänavu augustis tuli Rasmuse emal korraks Raplas poes ja enda ema juures käia, mistõttu jäi 8aastane Rasmus natukeseks üksinda koju nn telekamängu mängima. Teel linna märkas ema tee ääres kahte vastu kõndivat meest. Ehkki ema süda millegipärast kripeldas, rahustas ta end, et ilmselt mõtleb üle, kuna päevasel ajal ei saa ju lühikese ajaga midagi juhtuda. Jõudnud poest enda ema juurde, helises telefon. See oli poeg Rasmus. „Emme, tule ruttu, mingi võõras tüüp kõnnib meie majas ringi!“ hüüdis Rasmus. Ema oli šokis. Ta jooksis paljajalu autosse, et kodu poole kihutada. Jõudnud koju, tormas ema tuppa ja leidis hirmunud Rasmuse üksinda elutoa diivanilt. Mehed olid läinud, ent poiss oli juba jõudnud häirekeskusesse helistada ja kirjeldanud täpselt enda asukohta, juhtunut ning majja tunginud meest.

Pool tundi hiljem helistati Rasmusele politseist. Politseinik teatas, et tänu Rasmuse kiirele tegutsemisele ja täpsele kirjeldusele saadigi mehed koos varastatud kraamiga kätte. Politsei kiitis korduvalt väikest Rasmust imestades tema julguse, külma närvi ja teadliku kiire tegutsemise eest. Rasmus Andresson väärib tunnustust vapra ja kiire tegutsemise eest kaitstes oma kodu ja vara. Tänu temale sai politsei kiiresti vargad kätte.

Tiina Kümmel-Klooster

Tiina Kümmel-Klooster on ümbritseva suhtes tähelepanelik kodanik, kes oskab ohtlikku olukorda hinnates käituda õigesti, julgelt ja otsustavalt.

Tänavu juunis, kui Harjumaal Viimsi vallas Haabneemes soovis kelm panna tänaval ühe vanema naise suhtes toime kuritegu, tõttas Tiina talle appi ja päästis naisterahva kelmi käest. Kriminaalasjas alustati menetlust kelmuse katse tunnusel selle kohta, et üks välisriigi kodanik tuli kannatanu sõiduki juurde ja teatas, et ohver olevat põhjustanud liiklusõnnetuse ja kriimustanud kelmi sõidukit. Nõnda nõudis kelm proualt 500 eurot sularaha. Ehkki tegelikult ei olnud naine kelmi sõidukit kriimustanud, uskus ta seda siiski ja asus nõutud raha välja otsima.

Olukorda sekkus sündmust pealt näinud Tiina Kümmel-Klooster. Ta nägi, et kaupluse parklas asus üks meesterahvas vanemaealise naisterahvaga agressiivselt käituma, karjus tema peale ja isegi haaras temast kinni. Kui proua hakkas käekotist rahakotti välja võtma, sai Tiina aru, et midagi on valesti ja proua vajab abi. Nii suundus Tiina nende poole ja hakkas toimuvat mobiiltelefoniga filmima. Olukorrast selgust saades ja mehe autot üle vaadates ei olnud näha ühtki kriimu. Kui mees nõudis raha edasi, keelas Tiina proual sularaha anda ja ütles, et niimoodi selliseid asju ei lahendata. Nii helistas Tiina politseisse. Seepeale hakkas meesterahval kiire, ta istus sõidukisse ja lahkus. Tänu Tiinale ei õnnestunud kelmil raha kätte saada ning mõne aja pärast saadi välismaalasest kelm kätte. Tiina lohutas ka vanemat prouat, kes oli vaimselt väga häiritud. Tiina tegi juhtunu kohta teiste hoiatamiseks sotsiaalmeedia gruppi ka postituse, kirjeldades juhtunut. Suure tõenäosusega ei olnud see ainuke tolle välismaalasest kelmiga juhtum.

Tänu Tiina Kümmel-Kloostri julgusele sekkuda tabati kelm ja ta saadeti riigist välja. Nii aitas Tiina suure tõenäosusega ennetada teisi samalaadseid juhtumeid.

Vaata fotosid aumärkide jagamisest: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles