Pildid: 15 aastat varjus elanud ameeriklane sai uue näo

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Norris pärast operatsiooni
Richard Norris pärast operatsiooni Foto: SCANPIX

USAs tehti näosiirdamine, mis kirurgide sõnul oli seni tehtud näosiirdamistest kõige laiaulatuslikum.

Marylandi ülikooli haiglas läbi viidud operatsiooni käigus sai 37-aastane Richard Norris endale uue näo, lõuaosa, hambad ja keele, edastab BBC.

Norrise nägu sai 15 aastat tagasi relvaõnnetuses kannatada. Alates sellest elas ta väga varjunult ning väljas olles kandis alati maski.

Norrise operatsiooni maksis kinni USA merevägi. Loodetakse, et samasuguseid operatsioone saab teha ka Iraagis ja Afganistanis kannatada saanud USA sõduritele.

72-tunnise operatsiooniseeria põhioperatsioon kestis 36 tundi.

Väidetavalt ei meenuta Norrise nägu nüüd talle näo ja selle osi loovutanud isikute oma. Perekond soovis, et näodoonorid jääks anonüümseks.

«Tegemist on kahe inimese näost kokku pandud näoga. Ta saab hakata elama normaalset elu,» selgitas kirurg Eduardo Rodriguez.

Ka sai Norris lõikuste abil tagasi haistmise.

Maailma esimene näosiirdamise operatsioon tehti 2005. aastal Prantsusmaal naisele, kes jäi koera rünnaku tagajärjel näost ilma.

USAs toimus esimene näosiirdamine 2008. aastal. Hispaanias tehti 2010. aastal esimene täielik näosiirdamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles