LIIGA HEA, ET OLLA TÕSI Kohvri asemel netikelmide küüsi: Tallinna lennujaama nimel müüakse justkui odavaid pagaseid (1)

Kristiina Reimand
, reporter/toimetaja
Copy
Foto: Kuvatõmmised Facebookist

Tallinna lennujaamale on loodud libaleht, mis müüb Facebookis väidetavalt kahe euro eest kaotatud kohvreid. Möödunud aasta oktoobris levima läinud ahvatlev pakkumine ringleb aga tänaseni. Tallinna lennujaama kommunikatsioonispetsialist Eneli Rohtla kinnitab, et tegu on pettusega ja lennujaam kohvreid ei müü. 

«Ära ole ullike ja näri pettus läbi! See pole Lennujaama ametlik kanal ega teave!» hoiatatakse Facebookis ahvatleva pakkumise eest. «Järjekordne uus pettus!» nenditakse ühismeedias.

Nimelt on loodud Facebooki leht «Tallinna lennujaam», mille alt müüakse kahe euro eest kohvreid. Ka näiteks 12. jaanuaril on tehtud postitus: «Kaotatud pagas vaid 2 euro eest! Tühjendame kiirelt lennujaama ladu ja müüme enam kui 1000 kadunud pagasi kohvrit! Ostmiseks mine kodulehele ja tee tellimus!» seisab Facebooki tehtud postituses. 

Kõnealune postitus läks ringlema möödunud aasta oktoobris, ent levib tänaseni. 

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Postituse all kommenteerivad ka väidetavad rahulolevad ostjad. Näiteks keegi Florence Brown, kes kirjutab: «Üldiselt jäin ostuga rahule, kuigi midagi väga väärtuslikku seest ei leidnud, aga vannirätikud meeldisid. Ülejäänu andis mu emale, seal riided tema suuruses, ta on rahul. Ja kohver heas korras. Soovitan!»

Ehkki lehekülg, mis kannab nime Tallinna lennujaam, võib esialgu välja näha tõetruu, siis tegelikult see sugugi nii ei ole.

Facebooki postituses olevale lingile klikkides avaneb lehekülg, mis näeb küll visuaalselt välja nagu Tallinna lennujaama kodulehekülg, kuid aadressiribal vaatab vastu hoopis tundmatu veebiaadress, kus pärast mitmetele küsimustele vastamist hakatakse küsima inimese andmeid – on ilmselge, et see on mingisugune petuskeem.

Ka Facebooki lehekülg, mis kaotatud pagasimüüki reklaamib, pole sugugi Tallinna lennujaama ametlik lehekülg, ehkki võib nii alguses tunduda. Lehel alla kerides ilmuvad hoopiski araabiakeelsed postitused aastast 2021, millel Tallinna lennujaamaga mingit seost pole.

Ka Tallinna lennujaama hoiatas enda ametlikul lehel mõned päevad tagasi: «Ära anna oma raha petistele! Facebookis on levima läinud petuskeem. Kinnitame, et Tallinna lennujaam ei kaubitse lennult maha jäänud ning omanikuta pagasiga ning hoiatame kõiki sellise skeemi õnge sattumast!»

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Tallinna lennujaama kommunikatsioonispetsialisti Eneli Rohtla sõnul ollakse libaleheküljest teadlikud ja tegelikult pole see sugugi esimene selline lehekülg. Taoliste Tallinna lennujaama nimel tehtud petulehekülgedega on pidanud nad rinda pistma ka varem.

«Tegime enda Facebooki lehele mõned story'd, et teavitada, et tegu on pettusega, ja andsime ka juhised, et kuidas raporteerida. Oleme täitsa teadlikud, et selline asi levib ja paraku mitte ainult Tallinna lennujaama kohta, on ka Riia lennujaama kohta olnud igasuguseid näiteid.»

«Me kindlasti mitte kunagi ei müü pagasit, Tallinna lennujaam ei kaubitse lennult maha jäänud ja omanikuta pagasiga,» rõhutab Rohtla.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles