3000 aasta tagusest Egiptuse matmisest avastati haruldane hammastega kasvaja

Inna-Katrin Hein
Copy
Vana-Egiptuse linna Amarna (tänapäeval Tell el Amarna) varemed
Vana-Egiptuse linna Amarna (tänapäeval Tell el Amarna) varemed Foto: Sergey-73/Shutterstock

Vana-Egiptuse kalmistul kaevates tegid arheoloogid haruldase avastuse: rohkem kui 3000 aastat tagasi surnud naise vaagnas oli munasarjakasvaja, milles oli veel midagi üllatavat. Nimelt on selles kaks hammast, olles vanim teadaolev näide teratoomist, haruldasest kasvajatüübist, mis tavaliselt esineb munasarjades või munandites.

USA Clevelandi kliiniku teatel võib teratoom olla healoomuline või pahaloomuline ning see koosneb tavaliselt erinevatest kudedest, nagu lihased, juuksed, hambad või luud. Teratoomid võivad tekitada valu ja turset ning rebenemisel põhjustada infektsiooni. Tänapäeval on tüüpiline ravi massi eemaldamine operatsiooniga, kirjutab Live Science.

Varem oli leitud ainult neli arheoloogilist teratoominäidet – kolm Euroopast ja üks Peruust. Hiljutine teratoomi avastamine Egiptuse Amarna Uue Kuningriigi perioodi kalmistul, mis asutati umbes 1345 eKr, on alles viies avaldatud arheoloogiline juhtum, mistõttu on see vanim teadaolev teratoomi näide ja esimene Aafrikast leitud iidne juhtum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles