Teadlased leiutasid karvakasvu pidurdava geeli

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased leiutasid karvakasvu pidurdava geeli
Teadlased leiutasid karvakasvu pidurdava geeli Foto: SCANPIX

USA Pennsylvania ülikooli teadlased avastasid, et ravim, mida tavapäraselt kasutatakse silmainfektsiooni raviks, aitab karvakasvu pidurdada.

Ravimile lisati geeli, mida kasutatakse hügieenivahendites, kirjutab Daily Mail.

Seda segu katsetati siis meessoost katsealustel, kas nende habemekasv aeglustub või mitte.

Katse näitas, et pärast geeli kasutamist ei kasvanud meeste habe kuus nädalat.

Loodetakse, et tulevikus on selline toode ka naiste jaoks, kes kulutavad jalakarvade eemaldamiseks üsna suuri summasid.

Naistel tekib liigne karvakasv organismis leiduva liigse meeshormooni tagajärjel. Meeshormoon tekitab ka polutsüstiliste munasarjade sündroomi.

«Liigne karvakasv ehk hirsutism on üsna levinud ja liigsete karvade eemaldamiseks kulutatakse aastas väga suuri summasid. USAs kasutatakse naiste liigse karvakasvu raviks efloritiini, kuid selle efektiivsus on vaid 32 protsenti. Tuleb leida midagi efektiivsemat,» sõnas uuringut juhtinud Joy Wan.

Karvakasvu ennetav geel valmistati ravimist, mis kannab nime Cidofovir. Siiani on seda kasutatud silmade ja aidsi ravis üsna efektiivselt. Arstid märkasid juba varem, et selle ravimi kõrvalnähuks on allopeetsia ehk karvakasvu vähenemine.

Uues uuringus tahtsid teadlased teada, kui suur peaks olema geelis ravimi osakaal, et karvakasv lakkaks.

Katsealustele meestele anti katsetamiseks kahte geeli. Esimeses oli ravimit üks protsent ja teises kolm protsenti. Nad pidid seda iga päev kandma näo ühele poolele.

Teisele põsele pidid nad panema aga platseebogeeli, milles ravimit ei leidunud.

Meestele öeldi, et nad võivad muul näoosal tavapärast raseerimist teha. Kuid 48 tundi enne teadlastega kontrollkohtumist peaksid raseerimata jätma, et näha, kui efektiivne geeli mõju on olnud.

Tulemused näitasid, et ühe protsendi ravimiga geel ei avaldanud eriti mingit mõju, kuid kolmeprotsendise puhul oli tulemus silmanähtav.

Katseid jätkatakse juba suuremat kogust ravimit sisaldava geeliga, et tulemust veelgi parandada.

Teadlaste sõnul püüavad nad leida õige kontsentratsiooniga karvakasvu ennetava geeli, sest kui ravimit on geelis liiga palju, võivad tekkida sellised kõrvalnähud nagu peavalu, uimasus, palavik ja neutropeenia ehk vere valgeliblede vähenemine.

«Kolmeprotsendine geel tundub seni olevat kõige efektiivsem karvakasvu ennetaja,» nentisid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles