MART RAUDSAAR Reformierakond näib muunduvat sotsideks (40)

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Reformierakonna valimisloosung oli viia Eesti Euroopa viie rikkama riigi hulka. Neid aegu meenutame nüüd nostalgiaga. Mis on Reformierakonna visioon praegu?
Reformierakonna valimisloosung oli viia Eesti Euroopa viie rikkama riigi hulka. Neid aegu meenutame nüüd nostalgiaga. Mis on Reformierakonna visioon praegu? Foto: Mihkel Maripuu

Viimastel kuudel on üha rohkematele inimestele hakanud pärale jõudma, et Eesti liigub vales suunas. Mida vales suunas liikumine tähendab? Keskne probleem on «Eesti unistuse» purunemine. «Eesti unistuseks» («Ameerika unistuse» ehk American Dreami analoogiat kasutades) pean inimeste uskumust, et nad on oma riigis ja kodus oma saatuse peremehed; et hea tahtmise ja usinusega on võimalik ehitada paremat elu endale ja oma lastele.

Olen piisavalt vana, et mäletada Eesti riigi sündi ning sellele eelnenud ja järgnenud sündmusi. Meid ajendas iseseisvust taastama peamiselt kaks teemat. Esiteks eksistentsiaalne hirm rahvana väljasuremise ees. Ja teiseks soov olla vaba ja ennast teostada. Me tahtsime minna merele, me tahtsime sõita Soome ja Rootsi, me tahtsime lahti saada võõrvägedest ja taastada esivanemate talu.

Sellest rääkis ERSP valimisloosung «Eesti tuleb tagasi» 1992. aastal. Kui Eesti iseseisvus oli taastatud, pidas ERSP oma tegevuse põhieesmärgi saavutatuks ning liitus Isamaaga. Mart Laari esimesele valitsusele olid väga tähtsad isiku- ja majandusvabadused. Samuti olid need väga tähtsad 13. novembril 1994. aastal asutatud Reformierakonnale, kellesse sulandus sujuvalt Eesti Liberaaldemokraatlik Partei.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles