NELJA LAPSEGA ÜKSIKEMA VAJAB ABI Viljandi põlengus kodu kaotanud naine on riiete ja peavarjuta: Oleksin tänulik laste talveriiete ja toidu eest! (15)

Katrin Lust
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Viljandis Toome tänaval süttis reede õhtul veidi enne kella 19 neljakorruseline kahe trepikojaga kortermaja.
Viljandis Toome tänaval süttis reede õhtul veidi enne kella 19 neljakorruseline kahe trepikojaga kortermaja. Foto: Elmo Riig

Eile õhtul süttis Viljandis Toome tänaval neljakordne maja. Korterelamu esimesel korrusel elanud Kadri palub nüüd heade inimeste abikätt.
«Jõudsin toast vaid haarata paar laste talvekombet ja telefoni. Muud meil ei ole,» on koduta jäänud Kadri ahastuses, «Viljandi linn pakkus meile ööbimiseks turvakodu, aga see ei ole nelja lapsega parim lahendus. Nad on niigi kõigest väga šokis!» räägib Kadri, kes oleks tänulik nii peavarju, lasteriiete kui toidu eest.

Eile õhtu oli Kadri jaoks nagu iga teine. Ta oli nelja lapsega kodus ning tegi tavapäraseid toimetusi. Ühel hetkel jooksis Kadri 6-aastane laps tema juurde ja ütles emale, et keegi laseb õues vist rakette.

«Ma mõtlesin, et mis jutt see on. Pigem arvasin, et naabrimees teeb remonti aga läksin ikkagi elutoa akna peale vaatama,» meenutab Kadri kohutava õhtu algust. Toas olid veel ka tema teised kolm väikest last, kellest noorim on kõigest 9 kuune.

«Kui ma elutoa akna juurde jõudsin käis suur kõmakas ja elekter kadus majast ära. Selline tunne oli, et pomm lõhkes kuskil!» räägib Kadri, «Siis märkasin aknal sädemeid, mida laps oli pidanud rakettideks. Haarasin toast telefoni ja paar talvekombet lastele. Rohkem ma kodust kaasa võtta ei jõudnud. Nelja ja poole aastane tütar oli kõigest nii šokis, et tema korterist välja saamine oli tükk tegu. Ta ei olnud nõus kaasa tulema!»

Kadril on lisaks 4.5 ja kuue aastasele ja 9-kuusele lapsele veel ka kolme aastane laps. Nende kõigi kaasa haaramine oli samuti ema jaoks suur väljakutse.

Ema koos lastega paigutati esialgu liinibussi

Kadri jooksis lastega õue. Kuna lapsed olid õhukeselt riides, siis esialgu pandi nad istuma politseiautosse. Hiljem organiseeris linn majaelanikele linnaliinibussi, kus inimesed said soojas oodata infot selle kohta, mis saab edasi.

«Vaatasime bussis, kuidas meie kodu on leekides. Lapsed olid täiesti šokis ja lisaks oli meil ka väga külm, sest riidesse me korralikult ennast panna ei jõudnud,» selgitab Kadri olukorda, miks ta vajab täna nii lasteriieid, mütse, kindaid ja isegi toitu, «Mul tõesti ei ole mitte midagi! Ehk on keegi nõus aitama!»

Hetkel peatub Kadri nelja lapsega Nurmbergi külalistemajas, kust tal tuleb täna õhtul aga lahkuda.

«Me saame siin olla ainult täna õhtuni. Linn on pakkunud mulle turvakodu, aga ma ei tea, kas see on parim variant. Lapsed on juba niigi kõigest nii suure šoki saanud!»

Kadri sõnul asus tema korter küll maja esimesel korrusel, aga veekahjustuste tõttu ta sinna ilmselt niipea kindlasti tagasi minna ei saa.

«Täna ma kindlasti ei suuda sinna vaatama minna, mis meie asjadest on saanud. Kõigepealt pean suutma lastega leida turvalise koha ja siis vaatame edasi,» hakkab Kadri hääl värisema.

Nelja väikese lapsega üksikema palub headel inimestel, kellel on võimalus teda aidata, talle helistada numbril 53532446.

«Ma oleksin väga tänulik kui me saaksime elada Viljandis. Meile on pakutud ühte kohta Viljandist väljas aga mul oleks lastega seal väga raske,» lisab ta veel.

Rahvas kogunes nagu oleks toimunud väliüritus

Põlengut käis eile õhtul vaatamas ka Mari, kelle sõnul oli leekides kortermaja juurde kogunenud sadu inimesi, «Autot ei olnud mitte kuskile parkida, isegi tee ääred olid autosid täis. Selline tunne oli nagu toimuks mingi festival või väiüritus.»

Mari sõnul on teada fakt, et redeliga tuletõrjeauto Viljandi linnal puudub ning räägitakse, et seda ei ole Viljandile vaja. Samas asub selles linnas aga mitmeid kõrgemaid kortermaju.

«Eile õhtul kustutas leekides maja kuus või seitse tuletõrjeautot. Redeliga auto saabus sinna aga poolteist tundi pärast tulekahju algust. Kui redeliga autot meie linnale vaja pole ja sellest ei sõltu mitte midagi, siis miks see ikkagi õhtul kohale toodi. Minu arvamus on, et seda on linnal ikkagi väga vaja,» arutleb Mari.

Naine läks põlengut vaatama, kuna elab õnnetusse sattunud maja lähedal. «Nägin videoid leekides majast, aga kui ma kohale jõudsin oli pilt kordades õudsem kui see, mis avanes fotodel või videos. See oli nii masendav ja valus. Suured leegi majast väljas ja maja põles lahtise leegiga tunde enne kui seda suudeti kustutada. Kõik need inimesed lisaks, kes oma kodudest ilma jäid…Vaatepilt oli rohkem kui kohutav. Ma ei suuda seda isegi sõnadesse panna,» on Mari tänaseni juhtunu tõttu liimist lahti, «Usun, et see puudutab meid kõiki Viljandis ja meil kõigil on täna iiveldavalt halb sellepärast, mis on juhtunud.»

Nelja väikese lapsega üksikema palub headel inimestel, kellel on võimalus teda aidata, talle helistada numbril 53532446.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles