Punapead tunnevad rohkem valu kui tumedajuukselised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punapead tunnevad rohkem valu kui tumedajuukselised
Punapead tunnevad rohkem valu kui tumedajuukselised Foto: SCANPIX

Briti Southamptoni ülikooli teadlasi huvitas, milline on heleda naha ja looduslikult punaste juustega inimeste valutunnetus.

Väideti, et punapead vajavad enne operatsiooni rohkem uinutavaid aineid ja tugevamaid valuvaigisteid, edastab The Telegraph.

Teadlased tegid Southamptoni ülikooli haiglas katseid 18 punaste juustega vabatahtlikuga, kelle vanus oli üle 30 eluaasta. Nad uinutati nagu enne operatsiooni tehakse ning siis anti neile elektrišokke.

Siis uuriti, kas punapäised katsealused tunnevad rohkem valu kui kontrollgrupis olijad, kellel olid pruunid või musta värvi juuksed.

Uurijate arvates mõjutab sama geen nii seda, kas inimesel on punased juuksed kui ka seda, kas ta organism toodab piisavalt keha oma valuvaigisteid endorfiine.

Katse tulemused avaldatakse selle aasta septembris. Esmastel andmetel tundsid elektrišoki saanud punapead rohkem valu kui pruuni ja musta värvi juustega isikud.

USAs 2002. aastal tehtud uuring näitas, et punaste juustega naised vajasid 19 protsenti rohkem valuvaigisteid kui teist värvi juuste omanikud.

Sama uurimisgrupi 2009. aasta uuring paljastas, et punapead kardavad hambaarsti visiite mitu korda enam kui teist värvi juustega inimesed.

Taanis tehtud uuring aga näitas, et punapead ei talu eriti hästi külma, kuid suudavad süüa väga kuuma toitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles