Jan Uuspõllust sai vanaisa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jan Uuspõld
Jan Uuspõld Foto: Kanal 2

Juba järgmisel neljapäeval, 5. aprillil, esietendub  Tallinnas Vene Kultuurikeskuses Monoteatri uus lavatükk «Vanaisa», mille peaosas on Jan Uuspõld ning lavastaja rollis debüteerib Karl Kermes.


Monoteatri juht Karl Kermes: «Vanaisa» on lavastus, mida võib tinglikult nimetada kolmandaks osaks Monoteatri lavastuste reas teemal mehe elu. 2009. aastal alguse saanud teater käsitles esimesel aastal mehe elu varast etappi menukas monolavastuses «Ürgmees», kus Jan Uuspõld vaagis põhjalikult meeste ja naiste erinevusi.

2010. aasta märtsis tõi Monoteater lavale monokomöödia «Isa», mis viis publiku noore mehe kohati hullumeelsesse ellu perioodil, mil on toimumas suur muutus - perre on sündimas laps. 2012. aasta aprillis tuuakse publiku ette mehe elu järgmine oluline etapp, kus mehest ja isast on saamas vanaisa.

Jan Uuspõld kõneleb sündivast rollist järgmist: «Vanaisa» on selline umbes viiekümnendates härra, kelle elu on seal maal, et hakkavad tekkima teatud east tingitud iseärasused. Muutuste keeris on äkiline ja kiire ning panevad vanema mehe möllama.

Ta võib küll tajuda, et ta ei ole enam nii kiire kui varem. Mõnikord jällegi ei pruugi tal enam olla õigus igapäevastes arusaamistes. Vahel  ta unustab asju rohkem kui varem, kuid avalikult ei ole ta nõus seda tunnistama. Temale endale vaatab siiani peeglist vastu täiesti täiuslik mees.

Aga just nüüd, kui  lapsed on lõpuks suured, kodu mõnusalt tühi ja lõpuks ometi aeg kahele - temale ja tema naisele, hakkab see kõik väga ootamatult endast teada adma. Ja ilmselt just selle kõige pärast otsustab vanaisa võidelda lõpuni ja jääda kõigest hoolimata olukorra peremeheks.

Selle tekstiga töötades oleme Kermesega proovisaalis tihti silmad imestusest suured seisnud ja mõelnud, et on ikka uskumatu vana... Ta on vahel lihtsalt ootamatult järsk ja tundub, et tal puudub suur ports taktitunnet.
 

«Vanaisa» teksti autor on islandlane Bjarni Haukur Thorsson, kes on kirjutanud ka viimasel kahel aastal Monoteatri lava täitnud ja ülimenukaks osutunud monokomöödia «Isa». Teksti on tõlkinud Kadre Vaik. Muusikalise kujunduse eest hoolitseb Jarek Kasar.

Visuaalid ja graafika on loonud Mihkel Uba ning Varmstudio. Lisaks Jan Uuspõllule pakub nauditava rolli Tallinna Linnateatri näitleja Piret Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles