GALERII Marek Kalmus saadeti viimsele teele. «Ta kehastas ja elas tõeks oma veendumust.»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Marek Kalmuse matus Elva kalmistul.
Marek Kalmuse matus Elva kalmistul. Foto: Triin Roos, Elu24

Laupäeva südapäeval saadeti viimsele teele kulturist Marek Kalmus, kes lahkus meie seast 14. oktoobril 52 aasta vanusena. Elva kalmistule kogunesid Mareki lähedased, sõbrad ja tuttavad, et temaga viimast korda hüvasti jätta. Pisarad tulid silma ka kõige tugevamatel meestel. 

Möödunud laupäeva hommikul lahkus meie seast kulturist Marek Kalmus, kes põdes rasket haigust. Ärasaatmine lähedaste inimeste osavõtul toimus nädal hiljem ning mees saadeti Elva kalmistu kabelist viimsele teele. «Marek soovis ainult perekonda teele saatma, sõpradele ja austajatele oleme lubanud õues olla, sest ruum on väike. Me väga püüame tema soovi austada,» ütles Mareki õde Inna-Inga Kalmus enne ärasaatmist. 

Marek Kalmus 2005. aasta detsembris.
Marek Kalmus 2005. aasta detsembris. Foto: Lauri Kulpsoo

Kell 12 kogunes Elvas Vaiksel tänaval asuva kalmistu kabelisse arvukalt inimesi, kes olid tulnud tubli spordimehega hüvasti jätma. Kabelis mängis rahulik muusika ja kirstu juurde oli asetatud rohkelt lilli ja pärgasid, ka seintel olevad laternad olid kaunistatud lilledega. Ruumi täitis meeldiv lõhn. 

Marek Kalmuse matus.
Marek Kalmuse matus. Foto: Triin Roos, Elu24

«Marek kehastas ja elas tõeks oma veendumust. Ta elas tõeks oma sihti. Mitte ilmaasjata ei öelnud ta – kõik saab alguse mõttest. Kõik on võimalik, kui tõeliselt tahta. Ära iial alla anna. Ta jäi iseendaks. Nõrkusehetkedest sai ta üle asjade läbimõtlemise ja treeningutega,» rääkis kirikuõpetaja, kes meenutas oma jutluses ka veebruarikuu päeva, mil Marek sündis. «Õde Inga mäletas, kuidas ema ja isa läksid Elva sünnitusmajja tõukekelguga. Marek oli erakordselt pikk poiss juba sündides – 56 cm. Ta oli pikk mees ja võib-olla ta nägi mõnes asjas natuke kaugemale kui teised,» kõlasid kirikuõpetaja sõnad. 

«Kogu elu oli Marek seotud spordiga. See aitas tal lapsepõlve põdemistest välja tulla ja tugevamaks saada. Jalgrattatrennid treenerist isa juhendamisel olid lahutamatuks osaks Mareki lapsepõlvest. Umbes 18-aastasena avastas Marek kehaehituse kunsti ja tema tähelepanu pöördus sellele uuele alale. Marek otsustas treenida suurepäraste tulemusteni. Teda motiveerisid ja inspireerisid tuntud filmitegelased nagu Arnold Schwarzenegger ja Sylvester Stallone, kes said talle eeskujuks,» rääkis vaimulik südamlikult. 

«Ära jäta Marekit seal, kus ta jätkab oma teed ja kuhu meie kaasa tulla ei saa. Ära jäta meid meie leinas. Anna meile julgust ja jõudu tänases,» pöördus kirikuõpetaja Jumala poole. Only God can judge me – need sõnad olid tätoveeritud Mareki käsivarrele.

Marek Kalmus sündis 9. veebruaril 1971 Elvas ja suri 14. oktoobril 52-aastasena. Endine tippkulturist pidas viimastel kuudel ränka võitlust raske haigusega. «Põen rasket haigust, mis on endisest minust jätnud järele vaid haleda varju,» tunnistas Kalmus augustis.

Kalmuse kirst viidi kabelist välja rokilaulu saatel – selline oli olnud Mareki soov. 

Vaata fotosid Marek Kalmuse ärasaatmisest: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles