INTERVJUU «Nii säästan umbes 250 eurot kuus!» Eesti mees jagab TikTokis uskumatult odavaid retsepte

Aleksandra Jürman
, Elu24 Reporter
Copy
Eesti mees jagab nippe, kuidas odavalt kõht täis saada.
Eesti mees jagab nippe, kuidas odavalt kõht täis saada. Foto: Kuvatõmmis TikTokist / @odav.lihtne.food

Kuidas kõlab mõnus ports pastat Bologna kastmes ühe euro eest? Või võimalus valmistada seitse einet kaheksa euro eest? Võimatu? Ei! Eesti tiktokker tõestab lõbusate retseptivideotega, et inflatsiooni ja krõbedate toiduhindade tõttu ei pea nälga jääma. «Mulle pole kunagi meeldinud toidu peale palju raha kulutada,» tunnistab mees ning kutsub eestlasi üles toidunippe ja säästudiile jagama, et kopika eest kõht täis saada. Vaata videoid!

TikTokis on kuulsust kogumas kanal nimega @odav.lihtne.food, milles üks Eesti mees on võtnud endale missiooni aidata inimestel taskukohaselt maitsvaid toite valmistada. Keskmiste praadide hinnad jäävad vaid ühe kuni kolme euro kanti. 

«Inflatsioon on suur ja toit on kallimaks läinud. Ka inimesed minu ümber on tihti kurtnud, et ei ole üldse raha normaalse söögi jaoks. Mina aga arvan, et enamik inimeste toidu ostmise harjumused ei ole sugugi kiita – kes tellib nädalas kolm kuni neli korda toitu koju, kes sööb aga kolm korda nädalas lõhe või veiseliha. Ja siis imestatakse, miks kulub kuus toidule üle 400 euro,» selgitab TikToki kanali loonud mees. 

Tema soovib kerge meelelahutuse saatel tutvustada lihtsaid retsepte, mis oleksid võimalikult soodsad ja maitsvad. «Pikemas pildis loodan, et see aitab paljudel inimestel kodudes raha säästa,» räägib ta.

Kanali looja soovib aga ise jääda anonüümseks, et kanali tähelepanu oleks lihtsatel ja soodsatel toitudel. «Anonüümsus jätab vaatajale ka natuke ruumi fantaasiaks – kas see toiduvalmistaja on ehitusmees või hoopiski tipp-poliitik,» räägib anonüümne tiktokker.

@odav.lihtne.food Odav, lihtne, maitsev Fusilli Bolognese 1€ 🍝🍝😋 #cooking #food #retsept #eestitiktok #söök #pasta ♬ original sound - OLF.Food

Kokkab kirega

«Ma ise olen palju toidukanaleid vaadanud ja ütleks, et enamik neist on minu kanalist palju paremad – kas toidud näevad paremad välja või on videod uhkemalt töödeldud,» tõdeb ta. «Paraku aga on nende tippkokkade kanalite pearoog tihtilugu 25-eurone veiseliha ja siis otsa veel 15 euro jagu maitseaineid. Minu jaoks on sellega väga raske samastuda ja arvan, et nii on paljude eestlastega.»

Inspiratsioon retseptide jaoks tuleb mehele elust enesest ning sellest, kuidas tema ema ja vanaema kokkavad. «Või siis ühikaaegadest. Kui teised õpilased sõid kiirnuudleid, siis minu toakaaslane, kes kokaks õppis, otsustas suures koguses päris sööki teha, mistõttu toitsime tihtipeale hoopis teisi õpilasi ühikas,» jutustab ta.

Kanali looja on kokanud juba 15 aastat. «Aga mulle pole kunagi meeldinud toidu peale palju raha kulutada ja mul ei ole kunagi liigselt palju raha ka olnud, kui aus olla,» tunnistab ta. Näiteks toidu tellimine ja restoranides käimine on tema jaoks alati täieliku raha raiskamisena tundunud.

Tavaline poeskäik on alati välja arvutatud

Mehe sõnul ei ole ta täpselt arvutanud, kui palju ta sellise eluviisiga raha kokku on hoidnud. «Aga mul on põhjust arvata, et ma säästan umbes 250 eurot kuus või 3000 eurot aastas puhtalt selle pealt, et soetan asju hinnaefektiivselt ega priiska ebavajalike asjade peale,» ütleb ta.

@odav.lihtne.food Statoili #hotdog 😋 🌭 #OLF #cooking #söök #food #cookingtips #retsept #eestitiktok #estonia #eesti ♬ original sound - OLF.Food

«Üldiselt lähen ma poodi mõttega, et mitu eurot olen ma nõus täna kulutama ja mitu toidukorda ma sellest saada tahan. Proovin ka teha nii, et endal ja elukaaslasel oleks ka homne töölõuna olemas. Kui mul on see number välja mõeldud, siis ma otsin järgmisena lihatoote, mis on kas kampaaniaga või allahinnatud, ja edasi on väga lihtne sobitada, et mis lisand sobib mis lihatootega,» selgitab mees.

@odav.lihtne.food Kas oled "Team Prae-" või "Team Keedu-"? @Maxima #food #OLF #cooking #eesti #retsept #eestitiktok #estonia #söök #pelmeenid ♬ original sound - OLF.Food

«Eks igal poel on plussid ja miinused, kus on hind parem, kus on jällegi valik meeldivam. Üldiselt soovitan teha iga poe kliendikaart ja äpp, silma peal hoida parimatel diilidel ja minna selle põhjal poodi. Kuna poed on tihedas konkurentsis, siis võib leida mõne väga hea diili just mõnest teisest poest,» soovitab ta.

@odav.lihtne.food 5€ jackpot. kogu nv-ks söök. #OLF #eesti #food #cooking #estonia #eestitiktok #cookingtik #retsept ♬ original sound - OLF.Food

Inflatsiooni ja krõbedate toiduhindade tõttu lõi ta Facebooki grupi «Toidunipid ja säästudiilid», kuhu saavad kõik postitada pilte odavatest pakkumistest ja üksteist heanaaberlikult aidata. «Selle grupi suur unistus on mul, et inimesed, kes samastuvad minuga ja märkavad poes häid hindu ja diile, jagaksid seda teiste inimestega. Esiteks aitaks see mul endal säästa aega diilide otsimisega ja teiseks usun, et see oleks eestlastele väga kasulik oma naabreid aidata rasketel aegadel,» loodab mees.

Seni ei ole ta veel välja selgitanud, mis on parim ja hinnasäästlikuim pood Eestis, ning seetõttu loodabki, et inimesed liituvad Facebooki grupiga. 

Lisaks kokkamisvideotele teeb mees ka taskuhäälingut «Väga tõsine podcast», kus arutlevad tõsised mehed elust ja enesest, sellest mis ümberringi toimub ja mida meie «eksperdid» asjast arvavad. Seda kõike muheda huumoriga.

@odav.lihtne.food Narva võileib 🥪 hääletage järgmise linna/asula poolt, et teha neid kirjeldav võileib 😋 #cooking #food #OLF #võileib #narva #eestitiktok #estonia #eesti #retsept #söök ♬ original sound - OLF.Food

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles