Sõbrad ja tuttavad meenutavad Marek Kalmust. «Ta oli äärmiselt töökas ja valmis raskusi kandma.»

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Marek Kalmus
Marek Kalmus Foto: LAURI KULPSOO/PM/EMF

Raske haigusega võidelnud kulturist Marek Kalmus lahkus meie seast 14. oktoobri öösel. Sõbrad ja tuttavad meenutavad Marekit tuues välja tema erakordse töökuse ning võime motiveerida ja inspireerida. «Ta oli vaikse loomuga ja läks kaua aega, enne kui ta end avas,» ütleb Eesti Jõutõstmisliidu juhatuse liige Peeter Aan. «Ta oli tõeline inspiratsioon ja sõber paljudele meist,» meenutatakse ühismeedias. 

Tuntud kulturisti Marek Kalmuse pere andis ühismeedias teada, et Marek Kalmus suri möödunud ööl. «Meie kallis Marek lahkus tänasel tuulisel ööl meie seast. Ta oli tugev, võitles vapralt ja uskus viimse hetkeni, et tuleb sellest kõigest võitjana välja. Kuid temagi oli siiski inimene ja väsis viimaks pikast pingutusest,» kirjutas Mareki õde Inna-Inga Kalmus Facebookis laupäeva hommikul. 

Kalmus sündis 9. veebruaril 1971 Elvas. Ta valiti Elva linna parimaks meessportlaseks 1995., 2005. ja 2007. aastal. Oma sportlasekarjääri jooksul saavutas Kalmus hiilgavaid tulemusi – ta on kolmekordne Fitnessi maailmameister ja viiekordne Euroopa meister. Pärast profispordiga lõpparve tegemist tegutses ta toitumisnõustaja ja treenerina. 

«Väga kahju, üks suur inimene on lahkunud,» ütleb Elva valla spordijuht Marek Pihlak. «Kui mina Elvasse tulin, siis tema oli juba Tallinnas. Isiklikult ei tundnud teda, aga mõned korrad trehvasime,» ütleb ta. 

«Tuntud elvalane lahkus!» ütleb Elva vallavolikogu liige ja ettevõtja Toomas Laatsit. «Käisin tema juures aastaid trennis Elva gümnaasiumi keldrikorrusel Tonic Clubis,» lisab ta. Marek Kalmus oli üks jõusaali Tonic Club rajajatest, jõusaal tähistas möödunud aastal 30ndat juubelit. Sel puhul meenutas Kalmus klubi algusaegasid Elva Elu portaalis ilmunud artiklis. 

Elva esimese jõusaali ehk TONIC CLUB’I saamislugu

Eesti Jõutõstmisliidu juhatuse liige ja Spordiklubi Jõusport asutajaliige Peeter Aan treenis aastaid Marekiga koos ja käis temaga koos ka rammumeeste võistlustel. «Oleme ühes linnas kasvanud. Tean teda alates 90ndate algusest. 1995. aastal alustasin temaga treeninguid,» räägib Aan. Milline treener Marek oli? «Ta oli konkreetne, pigem range. Tuli teha tulemusi ja tuli teha tööd. Käisime koos treenimas Elva Tonic spordiklubis,» räägib Aan. «Tihti käisime ka talisuplust tegemas Elva erinevates järvedes,» ütleb ta.  

Aan räägib, et võistlustel käies sai jagatud raskeid hetki. «Kui ühel oli raske, siis teine toetas,» ütleb Aan. Marek oli loomult pigem vaikne ja läks aastaid aega, enne kui ta ennast natuke avas,» räägib spordimees.  

«Oli, mida temalt õppida – tuleb tööd teha. Ta oli nagu tööloom, kes oli valmis raskusi kandma.»

Aan meenutab, et umbes viis aastat tagasi ütles Marek talle, et oleks võinud toona veelgi rohkem trenni teha. «Kuigi sel ajal käisime kaks korda päevas jõusaalis. Meie koostöö oli töö, töö ja veelkord töö. Ainult treening,» meenutab Aan.  

Ärimees Urmas Sõõrumaa ütleb, et isiklikult ta Kalmust ei tundnud, kuid puutus temaga kokku erinevatel spordisündmustel. «Ta oli tere-tuttav mu jaoks. Igavene mälestus sellele hingele,» ütleb Sõõrumaa. «Paneb ikka mõtlema, kui inimene läheb.»  

Sõprade meenutused

Ühismeediast leiab Kalmuse kohta arvukalt järelhüüdeid: 

«Kallis Marek B Kalmus, kohtumiseni Taevas!» ütleb Piia. 

«Kurb, olgu kuidas on. Oli hea sõber ja treener aastaid. Siiani on. Jätab jälje ja jääme alati mõtlema temaga tehtu peale,» avaldab Aleks. 

«Kurb, väga kurb. Puhka rahus klassivend. Kaastunne kogu perele,» ütleb Jana. 

«Minu kaastunne Mareki lähedastele. Meie tervis on kõige olulisem ja kalleim vara, mille koormat me kandma peame ja mille eest hindamatult hoolt kandma peame iial alla andmata kuni viimseni,» ütleb Aliis.

«Marek ei olnud pelgalt treener või motivaator, ta oli tõeline inspiratsioon ja sõber paljudele meist. Marek oli inimene, kes võitis oma otsekohesuse ja huumorimeelega nii mõnegi südame. Tema tarkus ja eluterve suhtumine jätsid kustumatu mulje paljudesse, kel õnnestus temaga lähemalt tuttavaks saada. 

Kuigi Marek on meie hulgast lahkunud, jääb ta elama kõikide nende inimeste südamesse, kelle elu ta mõjutada jõudis,» meenutab Marekit Kädy. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles