VIDEO Elektritõukerattaga otse autorataste alla! Politsei: juht sõitis sündmuskohalt minema (11)

Chrislin Metsanurm
Copy
Jõhvis toimunud liiklusõnnetus.
Jõhvis toimunud liiklusõnnetus. Foto: Kuvatõmmis videost

«Õpetlik näide sellest, mis võib juhtuda, kui ei jälgita liikluseeskirju,» kirjutab Jõhvi politseijaoskond oma ühismeedia kontol, jagades ka videot, kuidas kaks tütarlast elektritõukerattaga õnnetusse sattusid. 

Esmaspäeval, 9. oktoobril teatati häirekeskusele, et Jõhvi promenaadi lõpus toimus ülekäigurajal sõiduauto ja elektritõukeratta kokkupõrge.

Kui politseipatrull jõudis kohale, selgus, et kaks tüdrukut olid sõitnud ühe elektritõukerattaga hoogu maha võtmata ülekäigurajale. Samal ajal lähenes ülekäigurajale sõiduauto, mis samuti ei võtnud hoogu maha ega andnud noortele teed.

Tagajärg oli kokkupõrge, mis paiskas tõukerattal sõitnud noored teele maha. Juht jäi korra seisma, suhtles tüdrukutega ja sõitis seejärel juhtunust politseile teatamata sündmuskohalt minema.

Õnnetuse järel anti ühele lapsele traumapunktis esmaabi. «Siinkohal tuletame nii sõidukijuhtidele kui kergliikuritega sõitjatele meelde olulised põhitõed,» paneb Jõhvi politseijaoskond kõikidele liiklejatele südamele. 

Vaata videot toimunud kokkupõrkest:

Õnnetuste arv tõusuteel

Statistikat kergliikuritega toimunud õnnetuste kohta hakati koguma alles 2021. aastast – toona toimus nendega 223 liiklusõnnetust, milles sai viga 230 inimest, neist 29 raskelt. 2022. aastal toimus kergliikuritega juba 349 õnnetust, milles viga sai 356 inimest, neist raskelt 60 ja hukkus üks inimene.

Tänavu on kergliikurid põhjustanud kokku 29 õnnetust, kus viiel juhul oli kergliikurit juhtinud isik joobes, mistõttu võib neid Ragne Keiski sõnu lugeda õnnetusteks, mis hüüdsid tulles, vahendab Postimees

Üks peamine kergliikuritega toimunud liiklusõnnetuste põhjus oli liiga suur kiirus, mis nõudis isegi seadusandja sekkumist. Alates 2021. aastast on elektriliste tõukerataste maksimaalne lubatud kiirus 25 km/h, kuid seda juhul, kui valitud kiirust toetab taristu.

Nii näiteks peab elektrilise tõukeratta piirkiirus olema õuealadel maksimaalselt 20 km/h ja ka kella 21–7 vahel tuleb hoida kiirus aeglasem. Kitsamatel tänavatel ja rahvarohketes kohtades tuleb valida sootuks jalakäija kiirus 3–5 km/h.

Kahjuks ei pea paljud nendest piirangutest kinni, mistõttu pole ime, kui 2019. aastal Norstati tehtud uuringust selgus, et 53 protsenti tallinlastest ja 40 protsenti teiste suuremate linnade elanikest tunneb end elektritõukerataste tõttu ohustatuna.

Elektritõukerattajuhi viis käsku:

Kergliikuriga/elektritõukerattaga sõites peab juht olema kaine.

Tõukerattal sõidetakse üksi, mitmekesi sõites kaob juhil näiteks äkkpidurdusel sõiduki üle kontroll.

Kuni 16. eluaastani peab sõites kandma kiivrit, vanematel on see soovituslik.

Tõukerattaga peab liikuma paremal pool teeääres.

Jalakäijate vahel tuleb liikuda jalakäija kiirusel.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles