Ekspert: Eesti-Soome gaasitoru plahvatuse tekitamiseks oleks piisanud 100 kilogrammist trotüülist (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Soome piirivalve fotol on näha, kuidas Soome piirivalve avamerepatrull-laev Turva valvas 11. oktoobril 2023 Soome lahes koha lähedal, kus on kahjustatud Balticconnectori gaasijuhe.
Soome piirivalve fotol on näha, kuidas Soome piirivalve avamerepatrull-laev Turva valvas 11. oktoobril 2023 Soome lahes koha lähedal, kus on kahjustatud Balticconnectori gaasijuhe. Foto: Finnish Border Guard / LEHT / SIPA / Scanpix

Norra seismoloogiauuringute instituut Norsar teatas, et Läänemeres Soome ja Eesti vahelise gaasitoru Balticconnectori lähedal tuvastatud tõenäolise plahvatuse tekitamiseks oleks piisanud umbes 100 kilogrammist trotüülist. See on oletus, rõhutas Norsari tegevjuht Anne Strömmen Lycke.

Samas ei ole Norsar avaldanud, mis võis võimaliku plahvatuse põhjustada ja kas see on seletatav õnnetuse või toru purunemisega. Andmed toruga toimunu kohta saadi Soomes asuvatest mõõtejaamadest, edastab MTV Uutiset.

«Meie asi pole seda öelda. Selle põhjal oleme kinnitanud, et piirkonnas oli plahvatusest põhjustatud maapinna vibratsioon. Signaal viitas plahvatusele, mitte näiteks maavärinale,» selgitas Lycke.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles