Šoti kamin paljastas 330 aasta vanused mündid, mis võidi peita enne veresauna

Inna-Katrin Hein
Copy
Glencoe Šotimaal, kus 13. veebruaril 1692. aastal Šoti valitsusvägede rünnakus hukkus umbes 30 MacDonaldi klanni meesliiget.
Glencoe Šotimaal, kus 13. veebruaril 1692. aastal Šoti valitsusvägede rünnakus hukkus umbes 30 MacDonaldi klanni meesliiget. Foto: Barnes Ian / Shutterstock

Šotimaal Glencoes jahilossi jäänuseid kaevavate arheoloogide sõnul leidsid nad mündianumaga kaminapeidiku, mida võis kasutada 17. sajandil veresaunas hukkunud klannipealik Alasdair «Maclain» MacDonald. Mitmekesise müntide kollektsiooni peitja ei tulnud tagasi ega saanud neid enam kätte.

Lääne-Šotimaa mägismaal asuv Glencoe on looduskaunis koht, mis on oma arvukate jugade ja matkaradade tõttu populaarne. Kuid see on kurikuulus ka veresuna poolest, mis leidis aset 13. veebruaril 1692. aastal, mil Šoti valitsusvägede rünnakus hukkus umbes 30 MacDonaldi klanni meesliiget, kirjutab Live Science.

Rünnaku põhjuseks oli, et Glencoe MacDonaldsid ei vandunud truudust Šotimaa kuningale William III-le (1650–1702) ja kuningannale Mary II-le (1662–1694).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles