MIKS NII KAUA? Mooste elanik: olime 24 tundi ilma elektri ja veeta

Triin Roos
, Elu24 reporter-toimetaja
Copy
Tormikahjud Põlvamaal.
Tormikahjud Põlvamaal. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Põlva vallas Moostes elava mehe sõnul polnud tema kodukandi majapidamistes elektrit ega vett umbes 24 tundi. «Päevast päeva räägitakse riiklikul tasandil, et oleme kriisiks valmis, aga tegelikult ei tulda lihtsa tuulegagi toime. Suured kortermajad on ilma veeta,» ütleb põlvamaalane küsides, miks pole varutud generaatoreid, et saaks võimaldada vähemalt külma vee. «Esimesed 24 tundi peaks olema valmidus kõigil ise hakkama saada, sest vee-ettevõtetel on sellistel hetkedel väga palju lahendamist vajavaid probleeme korraga,» ütleb Põlva vallavanem.  

Elu24 toimetusega võttis tormijärgsel esmaspäeval ühendust Mooste elanik Peeter, kes leiab, et elektrikatkestustega tegelemine võtab valdadel liiga kaua aega. «See pole ainult Põlva valla probleem. See on üle-eestiline probleem, mis eelkõige kimbutab maakohti, kus ei saada elementaarseid funktsioone tööle ja inimesed peavad päevi veetma vee ja elektrita,» ütleb Peeter. 

«Elekter läks ära laupäeval pärast lõunat, tuli natukeseks tagasi laupäeva õhtul kl 19 paiku. Oli vaid mõni tund, aga sellega veevarustus ei taastunud. Siis läks ära uuesti ja oli ära kuni pühapäeva õhtul kella seitsmeni. Pühapäeva õhtul tuli elekter tagasi, siis taastus ka vesi, aga praktiliselt ühe ööpäeva oli ära. Räägitakse päevast päeva, kuidas kõik toimib, aga ei toimi ju. Lihtsa tuulega ei tulda toime,» räägib mees.  

«Miks me ei saa rutem põhifunktsioone toimima? Olen 100 protsenti kindel, et kõikides kohalikes kogukondades on olemas inimesed, kes on hädaolukorras nõus appi tulema.»

Peeter leiab, et igas kogukonnas leidub inimesi, kes on nõus tulema appi tegema töid, mis aitaksid elektriühenduse kiiremini taastada. Selleks peab aga olema eestvedaja. «Sügis ja tormide aeg on alles tulemas. Pole ju keeruline panna üks generaator taha, et oleks vähemalt külm vesi olemas. Et kraanist tuleks vesi ja tuba oleks soe, sest mõelge ise, kuidas inimesed suurtes kortermajades hakkama peaksid saama? Nad ei tee ju sooja saamiseks keset põrandat lõket,» räägib Peeter. 

«Olen natuke pettunud kogu selles süsteemis, sest riiklikul tasandil väidetakse, et on valmisolek kriisideks. Kuid tegelikkuses on nii, et kaks päeva natuke tuult ja meil on kõige lihtsamad funktsioonid kadunud,» tõdeb mees murelikult. 

«Tegelikult see ei ole ju kriis praegu. See on meie igapäeva loodus, millega me peaksime hakkama saama.»

Peeter toob näite 2019. aastast, mil neli päeva ei suudetud vee ja elektriga varustamist  taastada. «Tekib vaid küsimus – miks nii? Need ei ole keerulised asjad ära lahendada, aga miks ei taheta sellega tegeleda?» küsib ta. 

Põlva vallavalitsus andis Facebookis teada, et esmaspäeval jäid Ahja ja Mooste kool elektrikatkestuste tõttu kaugõppele ja Ahja lasteaed suletuks.

Põlva vallavanem: kortermajadel peaks olema generaator  

Põlva vallavanem Martti Rõigas selgitab, et ühisveevärgi toimimisel on alati kaks poolt, millele esmapilgul inimesed tähelepanu ei pööra. «Lisaks antavale veele tuleb tagada ka kanalisatsioon, mis hõlmab endas mitmete vahepumplate ja reoveepuhasti töös hoidmist. Viimased protsessid on väga energia- ja töömahukad,» ütleb Rõigas. 

«AS Põlva Vesi tehnikud ja personal olid kogu tormi ajal probleemidega tegelemas üle kogu valla, kaasaarvatud öötundidel. Mooste ja Ahja reoveepuhasteid hoiti generaatoritega töös, sest vastasel juhul reoveepuhastuseks vajalikud bakterid surevad ja siis seisame silmitsi reostusega ning süsteemi taaskäivitamine võtab kordades rohkem aega. Samuti tegeleti Moostes reovee eemaldamisega paakautode abiga,» avaldab vallavanem.

Rõigas räägib, et AS Põlva Veel on võimekus taastada generaatorite toel ka kogu Mooste süsteem, mis on väga ressursimahukas, aga seda ei tehta enne 24 tunni möödumist ja olukorras, kus probleemid esinevad mitmes paigas ning vaja on reageerida väga paljudes erinevates kohtades korraga. «Pühapäeval väljastati ka teade, et valmisolek süsteem generaatoritega käivitada on AS Põlva Vesi poolt Moostes esmaspäeva hommikuks olemas, aga õnneks suudeti elektrivõimekus selleks ajaks taastada,» ütleb Rõigas. 

«Seda on küll palju räägitud, aga sooviks veelkord üle korrata, et tormiohu korral on vajalik varuda eelnevalt vett, toitu ja vajalikke vahendeid ja esimesed 24 tundi peaks olema valmidus kõigil ise hakkama saada, sest vee-ettevõtetel on sellistel hetkedel väga palju lahendamist vajavaid probleeme korraga.»

«Mis puudutab toasooja taastamisse, siis siin paneks korteriühistutele südamele, et katlamaja võib küll generaatori abil töötada, aga kui kortermajal endal puudub generaator majasiseseks soojasõlme ringluseks, siis soe jõuab ainult kortermajani, korteritesse aga mitte,» ütleb Rõigas.

Mis puudutab koolide ja lasteaia sulgemise otsust, siis vallavalitsuse kriisikomisjon teeb koostöös haridusasutuste juhtidega antud otsuseid Elektrilevilt saadud eelinfo pealt. «Pühapäeva pärastlõunaks kella neljaks puudus Elektrilevil veendumus, et esmaspäeva hommikuks elektrivarustus Moostes ja Ahjal taastada suudetakse. Haridusasutused peavad jõudma informeerida lapsevanemaid, õpetajaid, köögipersonali jne. Vastavaid otsuseid ei saa võtta vastu hilistel õhtutundidel või öötundidel ning hakata seejärel lapsevanemaid teavitama, veel enam ei saa riskida oodates hommikuni,» selgitab vallavanem. 

Tormikahjud Põlvamaal
Tormikahjud Põlvamaal Foto: Jürgen Puistaja / Kanal 2

Otepää valla elanik: meil oli sel korral paremini 

Tormi ajal Otepää lähistel asuvas talus viibinud naine ütles Elu24-le, et nemad said seekord elektri rutem tagasi kui eelmise tormi ajal. «Meil oli sel korral paremini, laupäeval oli vool ära pool päeva, õhtul hilja saime tagasi. Pühapäeval oli elekter ära kell 17–22, saunas käisime küünlavalgel,» ütleb ta. «Eelmise tormi ajal oli meil vool ära kolm ööpäeva, siis oli hirmus. Sügavkülmad hakkasid juba viimse piirini sulama, naabrimees aitas genekaga hädast välja,» avaldab naine.  

Otepää vallavalitsuse kommunikatsioonijuhi Monika Otrokova sõnul on Otepää vallas nüüdseks kõigis majapidamistes vool taastatud. «Elektrilevi katkestuste kaardi info näitab, et hetkel ei peaks olema ühtegi majapidamist ilma elektrita,» kinnitab Otrokova.

«Vallavanem Jaanus Barkala suhtles kriisijuhina nii Elektrilevi kui ka Eleringiga, et elektrikatkestus saaks kiiresti likvideeritud, mis ka tehtud sai. Valla elutähtsad teenused on tagatud generaatoritega. Vallavanema hinnangul võib edaspidistes elektrikatkestuses raskusi tekkida kortermajade kütmisel, kus soojasõlmed on voolupuuduse tõttu seiskunud ning varugeneraatoreid ühistutel üldjuhul pole. Vald suudab tagada sooja jõudmise kortermajade soojasõlmedesse,» ütleb valla esindaja. 

Ühismeediast leiab postitusi, kus kiidetakse nii päästjaid kui ka elektrifirmat. «Sügav kummardus kõigile nendele meestele, kes tormis ja tuules nädalavahetusel inimesi aitasid, nemad teevad päris tööd, mida inimestele vaja on,» ütleb postituse autor Rea.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles