Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Plaksumaisis on rohkem antioksüdante kui puu- ja juurviljades

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Plaksumais
Plaksumais Foto: SCANPIX

Senised plaksumaisi ehk popkorni uuringud on näidanud, et neis on vähe kilokaloreid, kuid palju kiudaineid.

Nüüd aga paljastus, et plaksumaisis on rohkem antioksüdante kui puu- ja juurviljades, edastab Helsingin Sanomat.

Selleteemaline ettekanne tehti American Chemical Society kevadseminaril.

Popkornis leidub polüfenoole, mida on samuti taimedes, taimetoitudes ning isegi šokolaadis. Polüfenoolid vähendavad organismis vabade radikaalide kahjustavat toimet.

Ka annavad need taimedele nende värvi ning kaitsevad taimi liigse päikesekiirguse eest.

USA teadlased tegid katse nelja erinevat sorti popkorniga. Ühes annuses plaksumaisis on kaks lusikatäit maisiseemneid. See kogus sisaldas 300 milligrammi polüfenoole. Ühes puuviljaannuses on umbes 160 milligrammi polüfenoole.

Polüfenoole on enim popkorni koores, olles seega kõige tervislikum.

Uurijate sõnul ei peaks samas puu- ja juurviljade söömisest loobuma, sest popkornis ei ole vitamiine ega mineraalaineid.

Kuid vähese rasvasisalduse ja suure kiudainete hulga tõttu on popkorn suurepärane vahepala.

Palju suhkrut ja rasva sisaldavate suupistete asendamine popkorniga kahandab südamehaigustesse, diabeeti ja osasse vähiliikidesse haigestumise riski.

Uurijate sõnul tuleks plaksumaisi valmistada rasva ja soola lisamata. Kuid maitsestada sobib seda riivitud parmesani juustu ja tšillipulbriga.

Tagasi üles